Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ras för Yahoo på börsen

Publicerad: 6 maj 2008, 06:13

Sökmotor- och mediebolaget Yahoo rasade 15 procent på New York-börsen efter att Microsoft gett upp försöket att köpa bolaget.
Börskursen för Yahoo är dock högre i dag än innan Microsoft presenterade sitt bud.
Vinnaren på den misslyckade affären är Google.


Yahoo är det sökmotorsföretag som varit största förloraren de sista åren. Annonsintäkterna har sviktat och andelen sökningar har legat långt efter jätten Google samtidigt som Microsoft har höga ambitioner att bli ledande på internatannonsering.

Sista januari var Yahoos aktiekurs strax under 20 dollar, 1 februari förklarade Microsoft att man var villig att betala 31 dollar per aktie för Yahoo. Tanken var att bli jämbördig med Google inom internatannonsering.

Men Yahoo visade inget intresse av att bli uppköpt. I stället inledde företaget en intensiv kamp att hitta nya samarbetspartners. Bland annat inledde Yahoo ett partnerskap med mediebolaget AOL och överlät sökordsannonseringen till Google.

Men företagets bland aktieägarna fanns ändå ett intresse för Microsofts generösa bud och i förra veckan höjdes budet till 33 dollar, 47,5 miljarder dollar.

Yahoo krävde tjurigt 37 dollar per aktie, en nivå som Yahoo inte varit i närheten av de senaste två åren. Då drog Microsoft sig ur affären.

Därför föll Yahoo på New York-börsen under måndagen. Från 28, 6 till 24, 3 dollar, ett ras på 15 procent.

Att det inte blev mer anser bedömare som både Financial Times och Wall Street Journal varit i kontakt med beror på att man förväntar sig ett aktieägaruppror inom Yahoo och Microsoft kan återkomma med ett nytt bud senare.

Google var den part som gick starkast ur affären. I går måndag steg aktien med 2, 3 procent.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.