Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rasar mot journalisternas hån på Facebook

Publicerad: 4 april 2011, 08:30

På Facebook pågår en diskussion om ”Jenny Madestam-fenomenet” där kritiker påstår att Jenny Madestam gör innehållslösa analyser och är överskattad som statsvetare. Nu slår statsvetaren tillbaka mot kritiken.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Jenny Madestam Foto: Stefan Borgius

På SVT Debatt kan man idag läsa Jenny Madestams ”Kränkningarna av mig på Facebook skadar den politiska debatten”. Där skriver statsvetaren bland annat om hur kommentarer i media ofta förenklas och att detta är villkor som man får leva med  när man gör offentliga uttalanden. Hon skriver:

”Villkoren är så totalt väsensskilda från de i seminarierummet på universitetet. Hittills har jag inte haft några direkta problem med detta utan jag vet att i en intervju på 20 minuter så kommer journalisten att välja ett klipp som han eller hon tycker är bra/passar och som kanske inte är mer än några sekunder. Min analys kommer att bli extremt förenklad, förkortad och om det vill sig illa (mkt beroende på journalisten ifråga) kanske inte helt korrekt. Så ser spelreglerna ut.”

Det som får Jenny Madestam att nu reagera är dock inte mediernas förenklingar utan den Facebook-diskussion som startats där hennes analyser och hennes kompetens som statsvetare ifrågasätts:

”Det har nämligen startats en diskussion om ”Jenny Madestam-fenomenet”, initierad av Newsmills chefredaktör PM Nilsson på hans Facebook-konto, i vilken somliga menar att jag gör innehållslösa analyser och är överskattad som statsvetare. Det här är naturligtvis enormt kränkande och dessutom rätt elakt.”

Hon avslutar:

”Naturligtvis är också detta ett villkor i det offentliga och mediala livet, du blir en måltavla för människors åsikter och tankar, och kommer oundvikligen att granskas och bedömas. Det sorgliga i sammanhanget är dock att de som uttrycker det här borde veta om medialogiken och att det som sägs i några sekunder eller minuter sällan är uttömmande eller rättvisande för personen i frågas intellekt och kunskapsbank. Den här typen av kränkningar kommer naturligtvis få till följd att färre och färre känner sig manade att delta i och bidra till den offentliga debatten. Priset blir för högt. Något att tänka på för dessa ”riktiga” förståsigpåare är dessutom att den typen av resonemang som de vill höra i tv-rutan kanske inte alltid är det som ”allmänheten” är intresserad av?!”

Läs hela Jenny Madestams inlägg här.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.