Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rasar över chockpriserna: ”Almedalen har gett girigheten ett nytt ansikte"

Publicerad: 27 februari 2017, 09:55

Lena Mellin spår Almedalens död, om inte prisläget åtgärdas.

Aftonbladets Lena Mellin är starkt kritisk till de höjda priserna under Almedalsveckan. Hon menar att prisläget riskerar att ta död på politikerveckan i Visby.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenLena Mellin

Årets upplaga av politikerveckan på Gotland har redan åkt på ett bakslag med Stefan Löfvens återbud som kom för några veckor sedan. I en symboliskt handling förklarade statsministern att han kommer att prioritera väljarna som inte har möjlighet att vara där.

Nu går Aftonbladets ställföreträdande ansvarige utgivare, den politiske kommentatorn Lena Mellin till hård attack mot Region Gotland. I lördags skrev hon en kolumn kring de höjda markpriserna under politikerveckan som hon menar gör att "Almedalen håller på att lägga ner sig själv"

Kvällstidningen hyr liksom flera andra mediehus en del parkeringsplats i närheten av Almedalsparken via Region Gotland. Enligt Lena Mellin låg priset på 36 000 år 2015, ökade till 56 000 kronor förra året medan sommaren 2017 når det hisnande priset på 195 000 kronor. En höjning med 460 procent på två år.

Aftonbladet hörde sedan av sig till en ägare av ett garage på 70 kvadratmeter. Det skulle kosta 340 000 för åtta dagar, ägaren ville därtill ha ytterligare 75 000 kronor för att tidningen skulle hänga upp en tv-skärm.

Att hyressättaren, tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), ville ge SVT och TV4 kraftig rabatt för att kan ses i hela landet. Får även det Lena Mellin att reagera:

"Pucko! Ses gratis i hela landet kan Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen – alla mediehus som gör tv."

Lena Mellin hänvisar till rapporter om politiker som inte har råd att åka till Almedalen på grund av prisläget för logi och anser att evenemanget håller på att självdö:

"Almedalsveckan gräver sin egen grav genom priser som lättat från jordytan. Men på den officiella hemsidan handlar det givetvis inte om det.

Där framhålls att det är Sveriges största politiska mötesplats och att allt är gratis – för besökarna. Allt är öppet, demokratiskt och fyllt av engagemang.

Almedalen föddes 1968 när Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet, ett par hundra meter från den nuvarande scenen. Det skulle han inte kunna göra i dag. Region Gotland skulle aldrig godkänna en gratistalare. Almedalen har gett girigheten ett nytt ansikte. Och avslöjat en monumental principlöshet."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AlmedalenLena Mellin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.