Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rashid Musa om anklagelserna: ”Jag är en av de mest missuppfattade i Sverige”

Publicerad: 21 december 2016, 09:12

Rashid Musa och Joakim Lamotte.

Joakim Lamotte anklagar Rashid Musa, ordförande i Sveriges Unga Musilmer, för att hylla terrorattacken i Berlin. Nu får han svar på tal.


Ämnen i artikeln:

FacebookJoakim Lamotte

Resumé berättade igår om debattören Joakim Lamotte som i en uppjagad video kritiserar Rashid Musa för en statusuppdatering på Facebook. Texten "Vem var det som sade att måndagar är trista?" kunde kopplas till terrordådet i Berlin, hävdade han. I själva verket handlade det om en fotbollsmatch.

LÄS MER: Joakim Lamottes tveksamma attack efter Berlin-dådet

Nu väljer ordföranden i Sveriges Unga Muslimer att berätta om hur statusen kom till. I måndags fick hans organisation beskedet att de inte får statligt stöd nästa år.
– Vi försökte verkligen förstå beslutet, få ut beslutsunderlaget och ha kontakter med juridiska ombud och journalister. Jag var helt inne i det arbetet. När jag kom hem sen på kvällen hade jag ingen vetskap om vad som skedde i vår omvärld, säger han och syftar på dåden i Berlin och Turkiet samma dag.

Senare, klockan 21 på måndagskvällen, spelade Rashid Musas favoritlag Liverpool derbymatch mot Everton.
– Oavsett vad som händer brukar jag aldrig missa en Liverpoool-match. Tjugo i nio laddade jag för matchen, och min status anspelade på dels på dagen som varit, men också derbyt som jag som mycket fram emot.

När märkte du att personer gjorde kopplingen till terrordådet?
– Jag såg matchen. Sen gick jag och la mig. Jag såg att några skrev på kvällen men det var inget som jag la märke till. Dagen efter såg jag Joakim Lamottes video. Då var jag på jobbet och hade inte någon möjlighet att svara. Så jag tänkte "Jag tar det sen". Sedan eskalerade det under dagen och jag fick meddelanden om att jag blev omskriven på rasistiska sajter. När jag kom hem på kvällen bestämde jag mig för att svara på Facebook.

Men märkte du inte redan samma kväll att den här kopplingen gjordes av vissa?
– Jo, jag märkte det på kvällen. Men seriöst, ska jag behöva förhålla mig till om det görs? Kan jag inte få njuta av en match? Måste jag göra en granskning av vad som händer i vår omvärld innan jag får uttrycka mig? Det är jättemärkligt att jag ska behöva be om ursäkt för att någon har missförstått mig. Det intressanta är att Joakim Lamotte har mina kontaktuppgifter. Om han hade velat veta vad jag menade hade han bara kunnat höra av sig och fråga. Men det gjorde han inte.

Du är en talesperson i egenskap av ordförande i Sveriges Unga Muslimer. Lamotte hävdar att din status därför ska ses som ett uttalande. Hade du så här i efterhand kunnat göra något annorlunda?
– Det stämmer att jag är en talesperson för våra medlemmar. Men därifrån har jag inte fått en enda upprörd kommentar över statusen. De arga kommentarerna har kommit utifrån, från folk som redan tycker illa om oss. De använder det som ett tillfälle att slå på oss. Det är ingen genuin upprördhet.

Vissa misstänker att det är en efterhandskonstruktion att statusen handlade om matchen, som ju skulle börja senare. Vad säger du om det?
– Om folk redan är övertygade att jag hyllar ett terrordåd kommer de att hitta på alla möjliga argument för att bekräfta det. Oavsett vad jag säger. Jag hade ingen aning om att det skedde ett dåd i Berlin. Jag uppdaterar inte nyhetssajterna varje minut.

Fick du inte nyhetsflasharna om det?
– Jag har tagit bort notiserna på telefonen sedan länge, så jag får inga flashar. Men en sak vet jag nu: jag kommer att vara försiktig med att kommentera fotbollsmatcher framöver.

Så här i efterhand, borde du inte ha skrivit och förklarat redan på kvällen?
– Om jag skulle kommentera varje gång personer missuppfattar det jag säger och skriver kan jag inte ha något annat jobb. Jag är kanske en av de mest missuppfattade människorna i Sverige. Är det missuppfattningar eller vill folk missuppfatta? Jag lutar åt det senare.

Vad tänker du om hans video?
– Det här säger en hel del om vår samtid och samhällsklimatet. Som talesperson för en muslimsk organisation är man i en sårbar position. Du har hela tiden ögonen på dig, och allt kan slå tillbaka mot dig, oavsett vad du säger. Även om jag bara kommer med positiva kärleksbudskap kan det ändå tolkas som en våldsförklaring, säger han och fortsätter:
– Det finns en islamofobisk föreställningsvärld där musilmer alltid är arga och aggressiva. Att även när vi kommenterar fotboll förknippas det med våld säger mycket om vår samtid och det offentliga samtalet. I går fick jag över 100 dödshot och hat av folk som vill ha ihjäl mig, som ett resultat av att han la upp sin video.

Hur kommer du att agera?
– Jag kommer att polisanmäla de kommenterar som jag tycker är över gränsen, alla hot som riktas mot mig och min familj. Men jag kommer inte att säga något till Lamotte. Han vet själv vad han gjort.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookJoakim Lamotte

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.