Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rasisthatet mot Åhléns Lucia kom från hemlig Facebookgrupp

Publicerad: 13 december 2016, 06:44

De rasistiska kommentarerna började efter en uppmaningen i en högerextrem Facebookgrupp, bolag måste börja försvara sig mot Trumps angrepp och Facebook börjar med 360-live.


Ämnen i artikeln:

FacebookÅhlénsDonald Trump

Rasisthatet mot Åhléns Lucia kom från hemlig Facebookgrupp
Som på en given signal började de hatiska kommentarera att ramla in mot Åhléns Luciabarn, vilket senare resulterade i att varuhuset tvingades plocka bort bilden från sina sociala medier.
– Det är jättetråkigt att näthatet ska gå så långt att vi tvingas ta bort bilden, sa kommunikationschefen Weronica Nilsson till Resumé.

Nu avslöjar Expo att de rasistiska kommentarerna började efter en uppmaning i den slutna högerextrema Facebookgruppen "Ordet är fritt!".
"Gå in och skriv vad ni tycker! Det är vidrigt gjort av dem att göra narr av våra traditioner så där", skrev en av gruppens mest aktiva medlemmar. Därefter började hatet välla in mot Åhléns, berättar Expo. På lördagsmorgonen dagen efter skrev en användare glatt: "Fyfaaaan vad mycket hat de får. Jag bara sitter och myser."

Analys: Bolagen måste ta pr-strid mot Trump
Först Boeing och nu Lockheed Martin. Igår twittrade Donald Trump att kostnaderna för flygplanet F-35 är "utom kontroll". Därefter föll bolagets aktie med fyra procent.
"Vare sig du gillar det eller ej, har vi nu en ledare som regelmässigt använder sig av sociala medier för att skaka om Företagsamerika. Bolag som får ta emot kritik måste lära sig hur de ska bemöta den" skriver pr-strategen Stan Steinriech i Fortune.
Han menar att det inte finns tid till att sitta i möten och formulera ett svar – det måste komma direkt.
"Bolagens svar måste förändras. I stället för att använda ett balanserat språk behöver man bli mer provokativa" anser han också.

Frikänns för uppvigling mot SD-kampanj
Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson uppmanade folk att riva ner de affischer som Sverigedemokraterna satt upp vid Östermalmstorgs tunnelbana förra året. Därefter polisanmäldes hon för uppvigling. Men nu frias Hanna Gunnarsson av Lunds tingsrätt. De anser att hennes uppmaning på Twitter inte var tillräckligt allvarlig och att det inte finns något som tyder på att någon följde hennes uppmaning, skriver Sydsvenskan.

Inget samgående mellan CBS och Viacom
De båda mediebolagen CBS och Viacom (MTV, Nickelodeon, Comedy Central med flera) skulle slås ihop av deras gemensamma ägare National Amusements. Men igår meddelade vd:n Shari Redstone att affären blir avblåst. Nu kan istället CBS bli uppköpta av någon annan aktör. Verizon-ägda AOL uppges vara intresserade av att lägga vantarna på tv-bolaget, rapporterar New York Post.

Facebook börjar med live i 360-grader
Facebook lanserade 360-videos och livevideos tidigare under 2016. Snart finns det möjlighet att kombinera de båda teknikerna, rapporterar Recode. Att sända live i 360-grader lämpar sig särskilt väl att upplevas med VR-teknik. Den första live-videosändningen i 360 grader genomförs idag på National Geographics Facebook-sida.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.