Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ratos blir huvudägare i nordisk biojätte

Publicerad: 17 mars 2013, 22:41

Jonas Bonnier, vd Bonnier AB och Susanna Campbell, vd Ratos.

Affären är klar. SF Bio och Finnkino bildar Nordens största biografkoncern. Den nya koncernen kommer att ägas till cirka 60 procent av Ratos och till 40 procent av Bonnier.


Ämnen i artikeln:

SF BioRatos

Investmentbolaget Ratos köpte för två år sedan den finska biokedjan Finnkino av Sanoma för 840 miljoner svenska kronor. Finnkino har 25 biografer med 161 salonger i Finland och Estland, omsätter kring 900 miljoner kronor och gör en vinst kring 80 miljoner.

Den nya koncernen som ägs till 60 procent av Ratos och den resterande andelen av Bonnier kommer att ha biografer i Sverige, Norge, Finland, Lettland, Estland och Lituaen.

– Den här affären är bästa tänkbara för Bonnier. Vi blir delägare i en ny biografkoncern som har stora tillväxtmöjligheter. För Bonnier är det här en offensiv affär och vi är oerhört entusiastiska inför framtiden. Extra glädjande är det att vi får just Ratos som partner. Bonniers långsiktiga engagemang i filmmarknaden ligger fast samtidigt som vi nu går in i en ny spännande fas där den nya koncernen både kan ta en ledarposition i branschomvandlingen och fortsätta slå vakt om ett brett, lokalt
filmutbud, säger Jonas Bonnier, vd Bonnier AB i ett pressmeddelande.

I snart ett år har Bonnier AB förberett en försäljning av SF Bio, som också äger 49 procent av konkurrenten Svenska Bio samt åtta biografer i Norge. De senaste veckorna har Ratos, Nordic Capital och engelska Doughty Hansen deltagit i budstriden.

Nu blir det alltså Ratos som avgick med segern och blir SF Bio:s nya huvudägare. SF Bio omsatte i fjol 2 249 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 225 miljoner.

SF Bio blev därmed ett av Bonniers mest lönsamma svenska bolag. Företaget har 700 anställda och en svenska marknadsandel på 80 procent.
Parallellt med försäljningen har Bonnier förhandlat om att köpa de kommunala biograferna i Oslo, Bergen och åtta mindre norska städer.

– Ratos och Bonnier är en mycket stark ägarkombination för den nya biokoncernen, med långsiktigt fokus, djup kunskap om branschen och med finansiell styrka. Vi bildar nu regionens största biografkoncern där starka lokala varumärken går samman för att bli än mer konkurrenskraftiga och därmed säkerställa ett fortsatt attraktivt filmutbud i Norden och Baltikum, säger Ratos vd Susanna Campbell i ett pressmeddelande.

Ratos och Bonnier samäger i dag företaget Bisnode. Ratos förre vd och
nuvarande ordförande Arne Karlsson sitter i Bonnier AB:s styrelse.

– SF Bio är ett väldigt välskött och framgångsrikt företag som vi vill behålla även på längre sikt. Med den här sortens partnerskap säkerställer vi att SF Bio har de resurser man behöver för att kunna leda den pågående konsolideringen av den nordiska och europeiska biografmarknaden. Det skapar också de bästa möjliga möjligheterna för att växa, säger Jonas Bonnier i ett pressmeddelande.

Vid 10.00 har Bonnier och Ratos kallat till gemensam presskonferens på biograf Rigoletto.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SF BioRatos

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.