Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rätt eller fel att kritisera PON:s fällningar?

Publicerad: 26 juni 2018, 11:26

I går fälldes Expressen i PON för fyra artiklar som publicerades under #metoo-hösten. Samtidigt gick tidningens chefredaktör Thomas Mattson ut och försvarade publiceringarna. Rätt eller fel?


Ämnen i artikeln:

Allmänhetens PressombudsmanOla SigvardssonThomas MattssonExpressen

Under gårdagen lämnade Pressens Opinionsnämnd (PON) de första besluten gällande publiceringar från den så kallade #metoo-hösten. Elva anmälningar gällande publiceringar om Fredrik Virtanen, Martin Timell, en Sveriges Radio-medarbetare samt en anonym anmälare hade kommit in. Av de elva anmälningarna fällde PON tio publiceringar. Undantaget gällde Dagens Nyheters publicering om den anonyma anmälaren.

Den enda tidning som fälldes för brott mot god publicistisk sed fler en än gång var Expressen, som fälldes för fyra publiceringar. De övriga tidningarna som fälldes var Dagens Nyheter, Aftonbladet, Hänt i Veckan och Tidningen Arbetaren. Den sistnämnda fälldes för vad som ansågs vara ett grovt brott mot god publicistisk sed.

Både PO och PON skriver i sina motiveringar att de personer som namnges i Expressens artiklar inte är att betraka som personer där allmänheten har rätt att avkräva ansvar, och att namnpublicering därmed inte är försvarlig.

När en tidning fälls i PON är man skyldig att publicera PON:s motivering, något Expressen under gårdagen gjorde. I samband med motiveringarna publicerade även tidningens chefredaktör Thomas Mattson en kommenterande text. I texten påpekar Thomas Mattson att det inte förekommit några faktafel i publiceringarna utan att PON vänder sig mot de detaljerade beskrivningarna av händelseförloppet samt att man valt att publicera namnen på de påstådda förövarna. Han menar även att tidningen ska ta till sig PON:s kritik men avslutar:

"Men av allt detta kan man nog redan dra slutsatsen att det var tur att filmproducenten Harvey Weinstein i oktober 2017 granskades av amerikanska The New York Times och The New Yorker, och inte några svenska dagstidningar.

I USA namngavs ju Harvey Weinstein trots att han inte var politiker, hög tjänsteman, domare eller militär utan bara en filmproducent. De publiceringarna blev startskottet för hela den världsomspännande metoo-rörelsen, men om The New York Times eller The New Yorker hade följt svenska Pressens opinionsnämnds tolkning av pressetik så skulle alltså deras rapportering varit anonymiserad.

Då hade vi aldrig hört talas om "metoo".

Allmänhetens Pressombudsman (PO), Ola Sigvardsson, menar att det inte finns några exakta regler gällande kommentarer från utgivare om PON:s beslut.

– Man vill framför allt inte att en utgivare i anslutning till de publicerade fällningarna ska argumentera emot dem. Det försvagar upprättelsen för anmälaren. Däremot uppmuntrar vi en levande pressetisk diskussion och en utgivare får problematisera en eventuell fällning, så länge man inte gör det i direkt anslutning till fällningen. Gränserna är helt enkelt flytande, berättar han för Resumé.

Skulle Thomas Mattson kunna klandras för sitt blogginlägg?

– Även om jag aldrig varit med om det, är det klart att en kommentar till en fällning rent teoretiskt kan leda till ytterligare en fällning. I det fallet får vi ta ställning till om kommentaren innebär en förnyad kränkning av personen i fråga.

I din och PON:s motivering skriver ni att personerna i fråga inte är att betrakta som offentliga, hur gick resonemangen?

– Begreppet offentlig person är någonting som vuxit fram genom praxis, och nämns faktiskt inte i de pressetiska reglerna. Det hela bedöms från fall till fall och det vi tar i beaktande är vilken betydelse och vilken roll personen i fråga har i samhället. Samtidigt, bara för att någon är statsminister får man inte skriva vad som helst, och man ska heller inte per definition avstå att publicera för att någon är att betrakta som privatperson, säger Ola Sigvardsson.

Resumé söker Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.