Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rätt klädval kan göra dig smartare

Publicerad: 11 mars 2022, 08:57

Väljer du kläder på morgonen utefter hur du vill känna dig och vad du ska göra under dagen? I veckans beteendebank går Rodolfos beteendevetare Rosanna Rippel igenom forskning som visar att det faktiskt finns möjlighet att använda sig av kläder för att tillexempel prestera bättre.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Vad säger forskningen?
Adam och Galinsky utförde tre olika experiment. I den första studien fick hälften av deltagarna ta på sig en vit läkarrock och hälften vanliga kläder innan de ombads utföra ett test som mötte deras selektiva uppmärksamhet. Resultaten visar att gruppen som hade på sig labbrocken gjorde nästintill hälften så många fel som de personer som hade vanliga kläder.

I sin andra studie samlade Adam och Galinsky tre grupper av deltagare för att testa deras förmåga till ökad uppmärksamhet. En grupp blev tillsagd att bära en läkarrock, en annan grupp ombads att bära en målarrock, och den sista gruppen ombads att titta på rocken som låg på bordet framför dem en kort stund när de först kom in. Rocken var likadan för alla tre grupper. Varje grupp ombads sedan att utföra fyra visuella test. I varje test tittade de på ett par liknande bilder för att upptäcka fyra mindre skillnader, och skrev sedan ner varje skillnad så snabbt som möjligt. Deltagarna som bar doktorsrocken fann fler skillnader än de som bar målarrocken eller ombetts titta på plagget innan testen. Detta tydde på ökad uppmärksamhet.

I den sista studien ville Adam och Galinsky ta reda på om det räcker med att bara titta på ett fysiskt föremål, som en kappa eller rock, för att beteendet skall påverkas. Vissa deltagare bar vad som beskrevs för dem som antingen en läkarrock eller en målarrock (igen, exakt samma rock). Andra instruerades att titta på en läkares rock som låg framför dem under hela sessionen. Varje grupps deltagare ombads sedan skriva uppsatser om sina tankar om rockarna. Genom att använda samma visuella sökuppgift som i experiment 2, visade gruppen som bar doktorsrocken sedan den högsta ihållande uppmärksamheten.


Vad betyder det?

Forskarna i dessa studier tror att kläder är laddade med en symbolisk mening som kan påverka våra föreställningar och vårt beteende. De påstår att påverkanskraften från kläder dels baseras på att faktiskt bära kläderna och dels betydelsen det åberopar i deras ”psykologiska scheman”, dvs. vilka idéer som personen har om vad plagget symboliserar. De menar alltså att människor måste tillskriva klädesplagget en symbolisk betydelse och faktiskt bära den, för att den klädseln ska ha någon mätbar effekt på prestation eller annat beteende.

Till exempel anses läkare (som bär rockar) i allmänhet vara mycket intelligenta, exakta och vetenskapliga tänkare. Konstnärliga målare anses i allmänhet vara kreativa, frisinnade typer. När en person tillskriver en symbolisk stereotyp till en klädesplagg medan hon bär det klädesplagget, då verkar alltså egenskapen, styrkan och/eller förmågan som symboliseras av själva kläderna faktiskt ha mätbara effekter på psykologiska tillstånd och prestationsförmåga. Det finns kanske därför en poäng i att tänka lite extra noga på sitt klädval inför en dag där du på något sätt skulle vilja förändra ditt beteende.

Rosanna Rippel, beteendevetare Rodolfo

 

Källa

Adam, H., & Galinsky, A. D. (2012). Enclothed cognition. Journal of experimental social psychology, 48(4), 918-925.

 

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.