Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rättviseförmedlingen lanserar Rättviseräknaren

Publicerad: 12 juni 2014, 06:50

Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen.

Foto: Pressbild/Frida Sjögren.

Rättviseförmedlingen har beviljats stöd för att utveckla Rättviseräknaren, som ska ta fram statistik på vilka som syns och hörs i nyhetsmedia.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Rättviseförmedlingen har fått ett ekonomiskt stöd från Vinnova på sammanlagt 3,2 miljoner kronor under en period av fyra år. Inom ramen för projektet kommer Rättviseförmedlingen ta fram en webbtjänst, kallad Rättviseräknaren, som på ett enkelt och överskådligt sätt tar fram jämförbar statistik kring vilka som syns och hörs i nyhetsmedia i dag.

– I dag saknas översiktlig och jämförbar statistik som visar hur det ser ut med representation i svenska medier. De granskningar som görs är sporadiska och bygger oftast på enskilda personers engagemang. Detta kommer vi ändra på i och med det här projektet, säger Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen i en kommentar.

Rättviseförmedlingen konstaterar bland annat att 80 procent av experterna som uttalar sig i nyhetsmedia världen över är män och att 76 procent av artiklar och reportage har en man som huvudperson, enligt whomakesthenews.org.

– Vi kommer också i och med projektet kunna släppa en årlig rapport med arbetsnamnet Rättviserapporten. Planen för den är en lättillgänglig och tydlig rapport som samlar information och statistik från de största dagstidningarna i Sverige, säger Sofia Embrén.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.