Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reaktionerna på Stampens rekonstruktion: ”Högmod går före fall”

Publicerad: 23 maj 2016, 08:41

Medieforskaren Jonas Ohlsson och Jan Gradvall.

Tangenterna går varma i mediesverige efter måndagens stora nyhet om att mediehuset Stampen begär rekonstruktion – men också om vad ”rekonstruktion” faktiskt betyder.


Ämnen i artikeln:

Jan GradvallRobert BrännströmPia RehnquistStampenFredrik VirtanenMartin Jönsson

Under måndagsmorgonen stod det klart att Stampenkoncernen begär rekonstruktion eftersom skulderna är höga och kassaflödet inte räcker till. Det har fött många utspel i traditionella såväl som sociala medier. Jonas Ohlsson, medieforskare vid Göteborgs universitet säger till exempel till TT att han inte är överraskad.
– Vi har kunnat befara det här utifrån Stampens utveckling de senaste åren. Det är i den riktlinjen boksluten pekat.

Men menar samtidigt att händelsen är ”unik och extrem”.
– Det närmaste det här vi kommer är när A-pressen gick i konkurs i början av 90-talet. Att ett svenskt privatägt tidningsföretag hamnar i den här situationen är unikt.

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, har gjort en analys av beslutet i ett blogginlägg, och beskriver det som "En desperat utväg för att slippa konkurs".

Owe Nilsson, reporter på TT, berättade om nyheten i en Tweet och fick kommentaren att ”Högmod går före fall”, det vill säga att en alltför stor självuppskattning följs av nederlag. Ytterligare en kommentar var att ”Stampen har ju blött länge nu”.

Hockeyreportern och GP-krönikören Johan Rylander kritiserar de högsta hönsen och skriver i en tweet att "Det är i alla fall märkligt att alla storchefer som lämnat Stampen med ett skuldberg är helt ansvarsfria och har "gjort ett bra jobb"".

Vissa gottar sig i Stampenbeskedet. Men Sydsvenskans chefredaktör tillika Helsingborgs Dagblads ansvarige utgivare Pia Rehnquist tycker att det är osmakligt och skriver på Twitter att händelsen är "Extremt allvarligt för stor del av svensk journalistik iom Stampen. Känns osmakligt att branschpersoner yttrar annat än oro o sorg."

Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen delar chefredaktörens oro: "Fruktansvärt deppigt med Stampen. Och tidningsdöden kommer fortsätta. Undrar hur det ser ut om 10 år."

Kit:s chefredaktör Robert Brännström skriver att han "Känner med kollegorna på Stampen idag" och chefen över sociala medier i Bonnier Tidsskrifter, Irena Pozar, tycker att det är en "ledsam utveckling".

De svenska medier har samstämmigt rapporterat om nyheten skriver som en ”rekonstruktion”. Men förstår gemene hen vad det betyder? Musikjournalisten Jan Gradvall kritiserar den naiva användningen av ordet, skriver: ”Jag tror att de flesta inte vet vad "sätts i rekonstruktion" betyder och innebär. Förklara. Skriv så att läsare förstår.” I en kommentar till tweeten skriver journalisten Linus Wennblom att han själv var tvungen att googla ordet för att förstå och en annan användare att hen ”fattar 0”.

FAKTA/Rekonstruktion
Företagsrekonstruktion innebär ett förfarande där en juridisk person, som bedöms ha en god affärsidé men som av någon anledning har råkat i ekonomiskt trångmål, kan rekonstrueras utan konkurs.Rekonstruktionen innebär att man börjar en dialog med företagets fordringsägare om att skriva ned skulderna

. En rekonstruktion kan pågå under maximalt 12 månader.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.