Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Realtid avslår Custos krav på Wiwen-Nilssons avgång

Publicerad: 18 maj 2017, 13:12

Jonas Wiwen-Nilsson och Custos delägare Mats Qviberg.

Foto: Andreas Elgstrand (montage)

Realtids bolagsstämma avslår minoritetsägaren Custos krav på vd och grundare Jonas Wiwen-Nilssons avgång.


Ämnen i artikeln:

CustosJonas Wiwen-NilssonChristen Ager-HanssenRealtidMats Qviberg

När Custos i december 2016 köpte 23,6 procent av aktierna i Realtid var visionen att skapa "ett nordiskt Bloomberg". Men ganska snart framkom gnissel mellan Custos och Realtids ledning. Den nya minoritetsägaren, med vd:n Christen Ager-Hanssen i spetsen, ansåg att Realtids vd och grundare Jonas Wiwen-Nilsson misskötte tidningen och dess finanser i så hög utsträckning att de krävde hans avgång, varför man kallade till extra bolagsstämma.

– Vi anser att varken Jonas Wiwen-Nilsson som vd eller den nuvarande styrelsen kan sitta kvar. Vi kräver att han avgår, han är inte en kompetent person och klarar inte att sköta verksamheten. Vi måste skapa rätt förutsättningar för att Realtid skall kunna gå med vinst, berättade Ager-Hanssen för Resumé.

– Jag fick vittnesmål från redaktionen om stoppade artiklar eller artiklar skrivna av Ager-Hanssens sambo som tagit rollen som Realtids "head of social media" med Erfors byline. Vi fick känslan av att bli publicistiskt våldtagna av Custosgänget, kontrade Jonas Wiwen-Nilsson. skyldiga att betala tillbacka nyemissionen 1,2 miljoner bland andra custos och andra aktiägare, eller betala bolaget i konkurs

Custos menar att det snarare var Jonas Wiwen-Nilsson som lagt sig i den publicistiska verksamheten.

Utöver att tvinga bort Jonas Wiwen-Nilsson ville Custos även byta ut styrelsen, göra om försäljningen av dotterbolaget Alternativ Media, tillsätta en extern granskning av bolagets finanser och blockera en tidigare oriktig bolagsstämma. På den oriktiga bolagsstämman fattades beslut om att genomföra en nyemission, ett beslut som ogiltiförklarats.

Custos fick igenom två av dessa krav; tillsättandet av en extern granskning och blockeringen av den tidigare bolagsstämman där beslut om nyemission fattades. På den nya stämman avslogs beslutet om nyemission.

I och med den tillbakakallade nyemissionen tvingas Realtid betala tillbaka de pengar som Custos och andra aktieägare gick in med.

– Vi kommer att kräva tillbaka de pengarna (1,2 miljoner) eller begära bolaget i konkurs, meddelar Christen Ager-Hanssen.

Läs Leif Holmqvists granskning av den smutsiga ägarstriden i Realtid här.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.