lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Realtid begär rekonstruktion

Publicerad: 16 mars 2011, 11:43

Realtid har begärt företagsrekonstruktion. De 15 anställda informerades om drastiska nedskärningar i morse:
– Affärsmodellen fungerar inte, säger Realtids vd och grundare Jonas Wiwen-Nilsson. Nu ska vi bli nischa oss mot finans och juridik.

Ämnen i artikeln:

Realtid

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Jonas Wiwen-Nilsson.

Realtid startades hösten 2004 och blev känd för sin fräcka affärsjournalistik. Men ägarföretaget Alternativ Media Stockholm AB har hela tiden dragit med förluster.

– Vi vet att vi i vissa kretsar fortfarande uppfattas som lite snaskiga, säger Jonas Wiwen-Nilsson. Därför har vi utvecklat sajten och byggt upp vår trovärdighet.

Under lågkonjunkturen anställde Realtid och satsade på att gå med vinst när högkonjunkturen återvände:

– Vi byggde på antagandet att annonsintäkterna skulle komma och rustade för goda tider, säger Jonas Wiwen-Nilsson. Men under januari och februari insåg jag för första gången på åtta år att vår affärsmodell inte fungerade.

– De stora affärssajterna di.se och E24 fick de stora företagen annonser. Vi, Affärsvärlden och VA fick dem inte. Vi har 80 000 unika besökare i veckan men inte tillräcklig udd i den breda marknaden, den kritiska massan saknas.

För en vecka sedan började Jonas Wiwen-Nilsson och Per Agerman, ny chefredaktör sedan årsskiftet, diskutera utvägar. I morse lämnade de in ansökan om företagsrekonstruktion till tingrätten. Som rekonstruktör begär de advokaten Lars Wenne på Hamilton advokatbyrå.

I dag kommer en företrädare för Journalistförbundet till Realtid för att informera om de turer som nu följer. Förhandlingar är utsatta till fredag morgon. Realtid har 15 anställda, varav nio på redaktionen.

– Vi ska försöka skapa en sajt som är mer nischad mot finansmarknadens konsulter och jurister, en Resumé för börsfolket, säger Per Agerman. Vi har ett starkt varumärke och ska fortsätta vara en nyhetssajt.

Jonas Wiwen-Nilsson med familj är majoritetsägare av Realtid, som totalt har ett dussin mindre ägare.

– Satsningen är totalt 30 miljoner i Realtid, säger Jonas Wiwen-Nilsson. Hälften är kapital, hälften lån. Men det som smärtar mest är att inse att modellen inte fungerade. Det är tungt för personalen, men om rekonstruktionen går bra har vi en möjlighet att agera.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev