Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Recensenterna om Heimersons bok: självförhärligande men inte utan poänger

Publicerad: 20 Februari 2018, 11:45

Staffan Heimerson på Sturehof i Stockholm.

Foto: Andreas Elgstrand

Både Aftonbladet och Expressens kultursidor är i huvudsak negativa till Staffan Heimersons bok "Punkt. Slut?" men medger också att den tidigare Aftonbladet-kolumnisten har en rad poänger i sin stridsskrift.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressenStaffan HeimersonJens Liljestrand

Under hösten fick Aftonbladets kolumnist och tidigare utrikeskorrespondent Staffan Heimerson lämna tidningen under uppmärksammade former. Bakgrunden till att Heimerson fick lämna tidningen var en intervju med Resumé där han svarade på den kritik som hans krönika "Metoo - en häxjakt med drag av Stalins utrensningar" genererat.

I intervjun gav Heimerson uttryck för åsikter som Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén ansåg gick på tvärs med tidningens värdegrund. Han ansåg bland annat att kvinnor använde #metoo-rörelsen som en förevändning för att dela med sig av "sjaskig pornografi" baserad på deras egna erfarenheter.

– Om vi inte kan acceptera vad som ingår i normala personalfester där dyngraka grabbar vill sätta på växeltelefonisten är vi inte en tillräckligt hårdhudad nation. Personalfester har aldrig funnits till för att vara några etiska föredömen, berättade Heimerson för Resumé.

I en ny bok, "Punkt. Slut?", utgiven på Sterners Förlag, redogör Heimerson för sin egen syn på händelseförloppet, #metoo-rörelsen och yttrandefrihet. I SVT:s Morgonstudion berättade han att han skrev boken i "svart hat".

– Det är ingen jävla märkvärdig bok. Det är en bra bok, som har sex kapitel. Första kapitlet heter "jag har ingen guldklocka". Andra "Vad var det jag sa", sedan repeterar jag vad jag säger från start, att metoo luktar apa. I ett kapitel berättar jag varför kolumnister ska vara kolumnister, och varför det inte går i Sverige, där vi bara vill tycka fint. Man blir som DN:s kulturchef Björn Wiman, berättade han för Resumé tidigare i år.

När boken nu recenserats av både Aftonbladets och Expressens kultursidor får den blandade omdömen.

Expressens Jens Liljestrand skriver bland annat att en rad faktafel förekommer i boken och att den hade mått bra av en redaktör.

"På ett ställe grubblar Heimerson över åsiktskorridoren och kommer in på sagan om "Kejsarens nya kläder", där han förstås identifierar sig med barnet, den enda i folkmassan som vågar peka på makten och skrika: "Han har ju inga kläder på sig!" Har det aldrig fallit honom in att det är han själv som är kejsaren? Han själv som majestätiskt skrider fram genom åsiktskorridoren, spritt språngande naken – och just därför så hypnotiserande – med sina dinglande åsikter, sin dallrande narcissism, sitt bultande bekräftelsebehov?" skriver Liljestrand.

I Aftonbladets recension, skriven av Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Anders Q Björkman, påpekas att Heimerson fick sparken efter sin krönika snarare än uttalandena i Resumé och att redaktörerna därmed misslyckats med sitt uppdrag. Även om Björkman anser att Heimerson skriver underhållande skriver han även att boken lider av Heimersons självförhärligande och övertygelsen om att han alltid har rätt.

"Men trots invändningar – som exempelvis ovan nämnda överdos och en oförmåga att se på den sexuella revolutionen och dess konsekvenser ur ett annat perspektiv än det manliga – har Heimerson i själva stridsfrågan faktiskt några rätt. Exempelvis att det är problematiskt att hänga ut personer för påstådda sexualbrott (ibland preskriberade sådana). Hur vet vi att de inte är oskyldiga? Hur drabbas deras anhöriga och barn av utpekandet?" skriver Björkman.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.