Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Regeringen antar handlingsplan – ska skydda journalister mot hot

Publicerad: 13 juli 2017, 11:24

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Andreas Elgstrand.

I dag har regeringen beslutat om att anta handlingsplanen "Till det fria ordets försvar" som ska skydda journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer mot hat och hot.


Ämnen i artikeln:

RegeringenAlice Bah KuhnkeJournalistik

I handlingsplanen framgår bland annat att polismyndigheten ska förstärka sitt arbete för att skydda mot hot och hat. Tanken är att brott som hotar de grundläggande fri- och rättigheterna och den fria åsiktsbildningen ska utredas av polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupper. Som ett led i det ska polisen få gå en webbaserad utbildning för att öka sin kunskap om brott som rör grundläggande fri- och rättigheter.

Dessutom hoppas regeringen stärka stödet till journalister genom att ge Linnéuniversitetet i uppdrag att utveckla kompetens- och kapacitetsutvecklande insatser som förebygger hat och hot. Insatserna ska nå journalister, redaktioner, frilansare, små redaktioner och mindre produktionsbolag.

I handlingsplanen framgår också att regeringen vill anpassa straffskyddet bättre till den digitala verkligheten, som utvecklats efter att den nuvarande lagstiftningen antogs.

Här finns handlingsplanen att läsa i sin helhet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.