Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Regeringen försvarar barnreklamförbud

Publicerad: 17 Januari 2008, 15:19

Regeringens förklaring till varför de fortsätter att hävda förbud mot tv-reklam till barn är ett slag i luften. Ett dyrt och dumt slag, som kommer att kosta Sverige tid och pengar i en kommande prövning i EG-domstolen. Det menar Sveriges Annonsörer.


Den svenska marknadsföringslagen ska harmoniseras med övrig lagstiftning i EU. När det sker blir det omöjligt att behålla det svenska förbudet mot tv-reklam riktat till barn under tolv år.

Men Sverige tänker fortsätta att hävda förbudet, förklarade konsumentminister Nyamko Sabuni i början av året.

– Det är ett feltänk från början till slut. Lagliga produkter måste få marknadsföras, säger  Jan  Fager, jurist på Sveriges Annonsörer, som satt med i utredningen för en ny marknadsföringslag.

Lagen skulle egentligen redan vara i kraft, men regeringen har förhalat en proposition till riksdagen för att den vill behålla barnreklamförbudet.

– Alliansen tycks helt ha tagit över den tidigare socialdemokratiska regeringens inställning, och svängt om i frågan, säger  Jan Fager.

Och egentligen är hela frågan ett slag i luften. TV3 och Kanal 5, som sänder från Storbritannien och inte    omfattas av svensk lag, har inte barnprogram i tablåerna. Därmed inte heller reklam för den målgruppen.

– Det skapas verkligen inget gigantiskt reklamutrymme om det svenska förbudet tas bort, men det är en principiellt viktig fråga, säger Fager.

– Dessutom finns ett missförstånd i debatten om att vi skulle ha ett generellt förbud mot reklam riktad till barn i Sverige. En svensk anpassning till EU-reglerna betyder heller inte att reklam riktad till barn blir helt oreglerad, tvärtom skulle det på en del områden ge skärpta regler.

Nyamko Sabuni har sagt att regeringen är beredd att fortsätta hävda förbudet och låta pröva frågan i EG-domstolen.

– De argumenterar utifrån hälsa och säkerhet, men det är naivt och löjligt. Det var samma sak med de svenska reglerna för alkoholreklam som inte höll i den EG-rättsliga prövningen, säger  Jan  Fager.

Läs även: Sverige vägrar följa EU-regler om barnreklam

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.