Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Regeringen kan inte andas ut”

Publicerad: 29 mars 2012, 12:01

Daniel Öhman.

Foto: Stora Journalistpriset/Magnus Bergström

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår. Daniel Öhman, flerfaldigt prisbelönt grävande journalist vid Ekot som tillsammans med Bo-Göran Bodin står bakom avslöjandet kring regeringens vapenaffärer med Saudiarabien, menar att regeringen inte ska ropa hej bara för att en minister avgår. – Vi har mer att komma med, säger han.


Ämnen i artikeln:

Sten TolgforsBo-Göran BodinDaniel ÖhmanFredrik ReinfeldtEkot

För cirka en månad sedan slog nyheten ned som en bomb. Ekot avslöjade  att Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, har fört hemliga samtal  med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik där.  

Nyheten växte och det  dröjde inte länge förrän det väcktes skarp kritik mot försvarsminister  Sten Tolgfors agerande.

Idag, torsdag, står det klart att han väljer att avgå.

Men  då resume.se talar med en av de Ekot-reportrar som står bakom  avslöjandet, Daniel Öhman, framgår att man har ännu mer att komma med.
–   Sten Tolgfors säger att han avgår frivilligt, men en tolkning är att  det är så hårt tryck på regeringen att man låter honom avgå och hoppas  mildra effekterna i och med detta. Men så mycket kan jag säga redan nu.  Det här kommer inte att försvinna och vi har mer att berätta, säger han.

Vadå räknar ni med att ni får regeringen på fall?
–  Nej, det har vi inte diskuterat, men bara för att en försvarsminister  avgår är det ju inte så att vi slutar rota i affären, säger Daniel  Öhman.

Han menar att det finns en rad obesvarade frågor. En sådan  är varför Militärens underrättelsetjänst, Must, är inblandat i det hela  och hur gick det till när de betalade pengar till bulvanföretaget som  FOI startade för att leda projektet med vapenfabriken.

En annan viktig fråga är vad de andra departementen egentligen visste:
–  Utrikesminister Carl Bildt har hela tiden valt att passa på frågan. Han  skrev att det finns ingen vapenfabrik och att Ekot har sett en hägring,  säger Daniel Öhman.

Han menar också att klassisk grävande  journalistik innebär att man går tillbaka till sitt tidigare material  för att se om det kan finnas saker man kan ha missat.

Daniel Öhman  befinner sig i Göteborg för att hålla i en tidigare planerad  föreläsning om sitt matavslöjande ihop med Malin Olofsson, men i och med  Saudiarabien-affären tillbringar han det mesta av tiden med att jobba  med frågan.

Det låter som att fler huvuden ryker mer andra ord?
– Jag vill inte kommentera detta, vi är inte i huvudfällarbranschen, utan i sanningsfällarbranschen, säger Daniel Öhman.

Han är idag 38 år och har hunnit få en mängd priser för sitt grävande journalistiska arbete.

Han har bland annat belönats med Guldspaden för sin nyhet om Ericssons mutaffärer på 1990-talet.

Han har också fått Stora journalistpriset för sin och Malin Olofssons granskning av livsmedelsindustrin.

Siktar du på ett nytt Stora Journalistpris för Saudi-avslöjandet?
–  Haha, om jag skulle sitta och tänka på vilka priser som man kan vinna  då man gör sina granskningar skulle det inte bli något bra jobb. Det  viktigaste 'är att svenska folket får veta vad våra makthavare gör bakom  vår rygg och att man till och med går så långt att man startar ett  bulvanföretag. Så det här med priser får komma långt senare, säger  Daniel Öhman.

Hur fick ni egentligen nys om affären?
– Vi  har successivt fått mer och mer information från våra källor under  hösten. Och under vintern har vi kommit över dokument som bekräftade vad  källorna sade, säger Daniel Öhman.

Han tycker också att det är  intressant att se hur nyheten från början handlade om själva sakfrågan.  Det vill säga om man hade planer på att bygga en vapenfabrik i  Saudiarabien eller ej och hur det hela sedan tog skruv efter att  försvarsminister Sten Tolgfors gått ut med en debattartikel där det  framgick att det inte fanns något beslut att bygga en sådan svensk  fabrik:
– De trodde att de tog kommandot och började också  föreneka saker som vi inte ens hade påstått. Men vad de inte visste var  att vi satt på mer information som vi skulle gå ut med dagen efter.  Sedan övergick diskussionen till att handla om huruvida ministern ljög  eller ej och vem som egentligen visste vad, säger Daniel Öhman.

Nyheten  fick rejäl snurr då det även framgick att statsminister Fredrik  Reinfeldt hade varit med och fattat beslut om vapenfabriken:
– Då medierna uppfattar att någon försöker vilseleda kan en fråga hålla på hur länge som helst, säger Daniel Öhman.

Hur kom du in på det här med grävande journalistik?
–  Det var något jag började få intresse för redan på journalisthögskolan i  slutet av 1990-talet. Jag tycker att journalistikens viktigaste uppgift  är att blottlägga vad makthavare vill dölja och vilka strukturer som  stöder detta, säger Daniel Öhman.

Så var inledde du din karriär?
–  Haha, på Tvärsnytt. Det blev väl mer att rapportera om huruvida en  förskola i Sala har fått mjölk eller ej.  Men jag gjorde även mina  försök där, säger Daniel Öhman.

Han har därefter varit på en rad  olika arbetsplatser alltifrån DN:s ekonomiredaktion och Finansvision  till Uppdrag Granskning och SVT tills han till slut hamnade på Ekot 2004  för att sedan börja på dess grävgrupp 2005.

Varför tror du att just du är så framgångsrik när det gäller grävande journalistik?
–  Jag är väldigt envis och sedan har jag också ett starkt  samhällsengagemang och en drivkraft att avslöja saker som man försöker  dölja. Man måste ändå komma ihåg att mina allra bästa gräv har skett  tillsammans med Sveriges bästa grävande journalister Bo-Göran Bodin och  Malin Olofsson, säger Daniel Öhman

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.