Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Regeringen öppnar för sänkt digitalmoms – medierna jublar

Publicerad: 25 januari 2017, 06:43

Alice Bah Kuhnke och Magdalena Andersson.

Foto: Pressbilder

Snart kan momsen på digitala produkter sänkas till 6 procent, Siewert Öholm är död och Telia uppmanas att sluta med gräddfilen till Facebook. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TeliaInstagramAlice Bah KuhnkeMartin JönssonDigitalmomsenMagdalena Andersson

Regeringen öppnar för sänkt digitalmoms – medierna jublar
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) skriver i en gemensam artikel på DN Debatt att de vill sänka digitalmomsen snarast möjligt.
"Regeringen verkar aktivt för att EU snarast ska införa en möjlighet till lägre moms för digitala tidningar och tidskrifter, tidningssajter och e-böcker. Så snart det blir verklighet kommer regeringen att lägga fram ett förslag om att sänka momsen från 25 till 6 procent", skriver de i debattartikeln.

LÄS MER: Nu kan digitalmomsen sänkas i Sverige

Syftet är att underlätta den digitala omställningen för den krisande mediebranschen:
"Vi kan redan i dag se vad som händer i de vita fläckarna när journalistiken tvingas dra sig tillbaka. I samma utrymmen tar andra intressen för sig. Förklädda till nyhetsmedier sprider exempelvis högerextrema och populistiska sajter rykten, falsk information och hat. På många platser i vår omvärld ser vi samtidigt hur journalistikens frihet begränsas, inte sällan av folkvalda. Utan en fri press är manegen krattad för populismens splittrande påverkan på samhället" skriver ministrarna.

LÄS MER: Mediecheferna: Krävs mer för att rädda branschen

Frågan ligger nu hos EU-kommissionen som ska klubba igenom förslaget att medlemsländerna själva får sänka den digitala momsen. Den svenska regeringens besked att de är redo att agera väckte visst jubel i sociala medier igår kväll.

— Cecilia Krönlein (@cissikronlein) 25 januari 2017Rätt, men när görs det? Tror på det när det genomförs: ”Digitalmomsen behöver sänkas så snart som möjligt” - DN.SE https://t.co/vaUxn2NZAD
— Peter Wolodarski (@pwolodarski) 24 januari 2017Viktig medienyhet ikväll på @DNDebatt från finans- och kulturministern - beredda att snarast sänka digitalmomsen https://t.co/QlrxLptVCS
— rasmusling (@rasmusling) 24 januari 2017Mycket bra av Alice Bah Kuhnke och Magdalena Andersson! Den digitala momsen behöver sänkas till 6% https://t.co/TxXpkGqCyS

Martin Jönsson: Nu får inte sänkningen försenas mer
Redan för fem år sedan riksdagen beslutade att momsen för tryckta och digitala medier ska vara densamma. Men sedan dess har inget hänt med hänvisning till EU-regler. När de nu öppnar för förändringar krävs det att regeringen agerar, skriver DN:s Martin Jönsson i en kommentar.
"Eftersom mer än hälften av Sveriges dagstidningar gick med förlust 2015 (och det lär inte se bättre ut när siffrorna för 2016 redovisas) brinner det i knutarna. Därför är det viktigt att regeringen lever upp till sitt eget ord om "så snart det är möjligt". Annars kan det vara för sent".

Siewert Öholm är död
Tv-profilen och debattören Siewert Öholm har gått bort efter en tids sjukdom.
Han blev 77 år, rapporterar Aftonbladet. Siewert Öholm var anställd vid Sveriges Radio 1971 till 2002, men övergick under karriären allt mer till tv-produktion. Han har bland annat programlett Kvällsöppet, Nattcafé och Svar direkt i Sveriges Television.

PTS: Telia måste sluta med gräddfilen till Facebook
Telia får inte längre bjuda sina kunder på gratis surf i sociala medier som Facebook och Instragram efter att den ordinarie surfpotten har tagit slut. Detta enligt ett beslut från Post- och Telestyrelsen (PTS) som blev offentligt igår. För Telia finns nu två vägar att gå: antingen överklaga till domstol eller ge upp kampen om fri surf, rapporterar Breakit.

Instagrams nya tjänst till Sverige
Nu rullar Instagram ut möjligheten att sända live direkt i appen. Bland annat för användarna i Sverige. Moderbolaget Facebook satsar hårt på live-formatet, något som används av allt från stora nyhetsorganisationer till män som begår grova sexövergrepp, skriver Breakit.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.