Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Regeringen vill bilda ny mediemyndighet

Publicerad: 16 mars 2009, 09:44

En ny stor mediemyndighet. Som ersätter tre gamla. Det kan bli verklighet när regeringen nu vill stärka de myndigheter som handskas med mediefrågor, skriver tidningen Riksdag och Departement idag.


Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill minska antalet mediemyndigheter. Foto: Stefan Borgius

Större ska bli effektivare- med den nya myndigheten vill Regeringen stärka och bredda kompetensen. Idag finns sex mindre myndigheter som hanterar mediefrågor. Enligt den utredning som kulturdepartementet genomför är dessa myndigheter sårbara och de utför dessutom visst dubbelarbete. Därför föreslås en ny mediemyndighet som ska sammanslå dem.

De 34 tjänster som finns på de olika myndigheterna kommer inte att bantas ned, men genom sammanslagningen kan administrativa uppgifter samordnas och därmed resurser frigöras för kärnverksamheterna, enligt utredningen.

Radio- och TV-verket, Granskningsnämnden för radio och TV, Taltidningsnämnden samt Presstödsnämnden ska enligt förslaget avvecklas. Statens Biografbyrå, samt Medierådet ska ses över, och enligt kulturdepartementet finns skäl att ”återkomma i frågan om deras framtida organisation”. Vid årsskiftet är det tänkt att den nya mediemyndigheten ska ta över.

Tero Marjamäki

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.