Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reinfeldt om mediedreven: Dödar något i din själ

Publicerad: 4 september 2015, 06:01

Fredrik Reinfeldt.

Foto: Joakim Berndes/Wikimedia Commons.

Fredrik Reinfeldt om den tuffa tiden i medierna, Friends kritik mot Zlatan Ibrahimovic och Margot Wallströms tårar i direktsändning. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Roberta AleniusFredrik ReinfeldtMorgonsvepetModeraternaDI Weekend

Reinfeldt om mediedreven
I dagens DI Weekend intervjuas Fredrik Reinfeldt om sin nya bok och tiden som statsminister. I ett avsnitt i boken kallar han mediedrev för "den enda form av dödsstraff vi har kvar i Sverige". För DI utvecklar han resonemanget.

– Jag har befunnit mig i och vid sidan av fler drev än vad jag skulle ha önskat. På 1990-talet trodde vi att det inte kunde bli värre. Men det är mycket, mycket värre i dag. Sociala medier har helt förändrat situationen. Förr gick drevet så att alla redaktioner och journalister arbetade mot en och samma person, vilket skapade ett omänskligt tryck med helt orättvisa och obalanserade förutsättningar. Nu anfalls du från alla håll, alla har en kamera i fickan. Du blir inte samma människa efter att du har gått igenom ett drev. Något händer med dig och det dödar något i din själ. Det är därför jag kallar det dödstraff för du blir aldrig samma person efteråt. Det är min övertygelse.

Fredrik Reinfeldt berättar att det var en slump att han gick ut med sin relation med Roberta Alenius en vecka efter att Anders Borg avslöjat sin nya kärlek. Beslutet handlade istället om något annat.  
– Vi åker på en gemensam semester och då tas det bilder av oss. De skickas till svenska tidningar som ringer och vill ha en kommentar. Så att vi "gick ut" med något upplevde vi det inte som. Det är som det är. En del av den nya offentligheten är att alla tar bilder i alla sammanhang, säger han.

Friends reagerar mot Zlatan
Zlatan Ibrahimovic attackerade TV4-journalisten Olof Lundh på en presskonferens tidigare i veckan. Nu får han kritik av antimobbningsorganisationen Friends.
– Vi tycker inte det är ok, man måste komma ihåg att alla vuxna har ett starkt ansvar när det gäller jargong och kränkande kommentarer, säger Johan Rahm, kommunikationschef hos Friends till SVT.

Margot Wallströms tårar
Utrikesminister Margot Wallström fick tårar i ögonen under gårdagens Aktuellt-sändning när hon fick se ett inslag om treårige Aylan som drunknat i Medelhavet.
– Nu måste vi agera för hans skull. För allas skull, sa hon till SVT.

Ny marknadsdirektör på Com Hem
Igår kom nyheten att Jonas Tränk lämnar rollen som marknadsdirektör på Com Hem efter drygt ett år. Hans ersättare blir Jonas Lundquist, som närmast kommer from Millicom.
"Vi är glada att kunna berätta att Jonas Lundquist börjar hos oss som marknadsdirektör. Jonas kommer senast från Millicom och har med sig nästan 20 års erfarenhet från seniora marknadsroller inom Kinnevikssfären som Marketing Director på MTG och Viasat samt COO på TV3." skriver boalget i ett uttalande.

Snapchat utmanar Facebook på video
Facebook krigar mot Youtube om att bli den största plattformen för rörligt innehåll. Men nu utmanas de av Snapchat som har dubblerat antalet videovisningar per dygn. De är nu uppe i fyra miljarder startade strömmar per dag, skriver LA Times.

Whatsapp når 900 miljoner användare
Meddelandeappen Whatsapp växer snabbt och har nu passerat 900 miljoner aktiva användare per månad. Det är bara fem månader sedan antalet aktiva användare låg på 800 miljoner, enligt Venture Beat.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.