Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Rekonstruktionen var tuff – men jag vill inte ha den ogjord”

Publicerad: 15 februari 2017, 15:29

Johanna Öberg.

Foto: Pressbild

Johanna Öberg lämnar jobbet som vd på Stampen Media efter två år. Nu berättar hon om den jobbiga tiden, beslutet att säga upp sig och vad hon tror om Stampens framtid.


Ämnen i artikeln:

Johanna ÖbergStampen Media GroupGöteborgs-PostenStampen

På onsdagen gick Stampen ut med informationen att Johanna Öberg lämnar koncernen efter drygt två år. Skälet som anges är att hon vill fortsätta vara bosatt i Stockholm, men att merparten av verksamheten finns i Göteborg och på Västkusten.
– Det finns verkligen ingen annan förklaring. När jag tog över för drygt två år sedan var bolagen helt andra. Det är också så att då fanns en rimlighet i att jag bodde i Stockholm, det fanns lika mycket verksamhet där som i Göteborg. Nu har vi avyttrat många bolag i rasande takt. På det kom en ganska tuff och omstörtande rekonstruktion som nu är i hamn. Mitt enda fokus har varit att lyckas med den. Men ganska snart efter att den var klar var det mitt snavar som vd att titta på hur verksamheten bäst drivs framåt. Den övervägande delen av verksamheten är på Västkusten. Jag känner att det krävs ett starkt ledarskap på plats där varje dag. För mig fungerar inte det av familjeskäl, säger hon.

Jakten på vem som ska ta över är redan i full gång.
– Sedan några veckor tillbaka söker vi min efterträdare. Det ska vara en person som bor här och kanske har sina rötter på Västkusten. Jag tror att vi snart kan presentera ett sådan. Och sedan jobbar jag kvar under våren så att överlämningen blir så bra som möjligt.

Men Martin Alsander bor i Stockholm?
– Jo, men skillnaden är att jag är verksamhetsansvarig. Som koncernchef har man större möjligheter att göra jobbet från Stockholm. Jag har 500 anställda med behov att ha närhet till mig. Det blir ett ständigt dåligt samvete mot medarbetarna och mina privata åtaganden. Jag har flugit och flängt väldigt mycket de två senaste åren.

När Johanna Öberg klev in som vd på Stampen Media Partner befann sig mediekoncernen i ett ansträngt läge ekonomiskt. Men att det skulle leda ända fram till ruinens brant kunde hon inte ana.
– Jag hade många och långa diskussioner med Martin om läget i bolaget. Det var ingen överraskning för mig att situationen var supertuff. Däremot kunde ingen förutspå momsdomen som kom för ett år sedan. Domen blev det som föranledde rekonstruktionen. Skulle jag velat ha det ogjort? Absolut inte. Det är det mest lärorika jag gjort professionellt sett.

På vilket sätt?
– Att förstå hur man i krisartade situationer måste driva verksamheten och fortsätta leverera. Annars är det game over. Jag är stolt med att vi trots rekonstruktionen lyckats med den digitala transformationen. Vi ökar de digitala intäkterna och har hittat en mycket mer hållbar modell framåt.

Hur påverkade rekonstruktionen dig personligen?
– Jag fick en bebis precis när vi körde igång med den. Det skulle jag inte rekommendera till någon annan. Det har varit tufft men jag skulle inte vilja ha det ogjort.

Hur har du hanterat de inre slitningarna i form av nedskärningar och annat?
– Det är det svåraste. När enskilda individer drabbas. Stundtals har det känts smärtsamt. Samtidigt har det varit ett extremt sammansvetsat gäng i koncernledningen med bara en enda sak för ögonen: att lyckas med rekonstruktionen. Det blev en extra morot att många trodde vi skulle misslyckas. Vårt uppdrag var att rädda 3000 arbetstillfällen.

Går luften ur en när man är klar?
– Det är en risk som man ska vara medveten om. Den har vi försökt hantera redan innan det händer. När man har jobbat hårt mot ett mål måste man hitta knep för att ladda om.

I ditt fall att sluta?
– Det här handlar inte om att inte orka ladda om. Det handlar bara om att jag ser att det ska vara en ledare på plats. Som finns vid kaffeautomaten varje dag. Som man kan bolla idéer med och gnälla hos. Ledarskap för mig handlar mycket om närvaro. Kan jag inte ge det är det bättre att lämna plats påt någon annan.

Vilka chanser ger du Stampen att överleva på lång sikt?
– Mycket goda. Jag vet vilket gäng och medarbetare som finns här. Det finns enorm potential och förändringsförmåga. Men det kommer också att krävas mycket hårt jobb.

Vad vill du göra framöver?
– Först ska jag lämna över på bästa sätt till min efterträdare. Det kommer ta sin tid. Sedan ska jag se mig om efter något annat där min förmåga att skapa förändring och resultat kommer väl till pass.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.