Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rekord på nyhetssajterna

Publicerad: 20 september 2010, 07:37

Båda kvällstidningarna och morgontidningarna slog besöksrekord på nätet i går på valdagen.


Ämnen i artikeln:

Val 2010AftonbladetExpressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– 2 519 711 unika besök är rekord och första gången över 2,5 miljoner.

– I går uppdaterade vi hela dagen, vi hade lärt oss från valet 2006 - då vi var fantastiska på kvällen, men startade frekventa toppslottsbyten först klockan 17 - att man borde börja redan vid 08-tiden på valdagen. Sån ny följde vi partiledare, hade flera parallella direktsändningar i webb-tv också vidare.

- Kul också att vi höll i valstugebloggen med Anna Bäsén och Christina Lundell ända in i natten, vi bjöd på valfläsk - varmkorv! - och kaffe där i går kväll och valstugan har nog varit den här valrörelsens mest sociala medier med hundratals programpunkter.

Thomas Mattsson är mycket nöjd med tidningens komposition och förstasida i går.

– "NEJ!"-ettan i går är ju redan en klassiker, både Sahlin och Reinfeldt berömde Expressens förstasida, och enda motgången i valrörelsen var blixtnedslaget som drabbade Örebrotryckeriet i lördags och en dikeskörning med en distributionslastbil i Norrland samma morgon. Många tidningar blev rejält försenade, men vi sålde ändå plus mot i fjol och upplagan har varit bra den här valmånaden. Kul att man kan sälja på politik dag efter dag.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin om Aftonbladet.se:s rekord:

– Superlive tog i natt ett stort steg vidare. Allt fungerade! Live-tv sändningen med sex liveteam ute på stan, uppdateringen av grafiken, cover-it live från alla valvakor, twitterflödena, alla läsarmedverkan, och den snabba nyhetsbevakningen. Det känns lite som att vara ombord på ett rymdskepp en sådan här natt. Och som ni följt oss!

– Aftonbladet.se har denna vecka gjort all-time high! Det tidigare rekordet var från Vinter-OS med hela 5.520.785 unika webbläsare. De preliminära siffrorna i natt för denna vecka kommer att gå en bra bit över 5,6 miljoner unika webbläsare!

Ett historiskt rekord, skriver Helin i sin blogg.

– Vår live-sändning med Karin Magnusson och Robert Aschberg resulterade inte bara i att ett nytt kanonteam hittade varandra framför kameran. Siffrorna är inget mindre än sensationella rekordsiffror:

Live-sändningen hade klockan 01.00 genererat 315.000 videovisningar! Sammanlagt har våra val-inslag, inklusive live-sändningen, genererat 450.000 videovisningar.

Helin fortsätter:

– Tidigare live-rekord var Michael Jackson som hade 170.000 videovisningar. Bröllopet hade 100.000 unika tittare.

De båda morgontidningarna SvD och DN noterade rekord under förra veckan och under valdagen. Svenskan hade 1 235 242 unika besökare under veckan och 313 000 igår. Dessutom hade slog sajten rekord i antalet sidvisningar, enligt preliminära siffror.

– Det är fantastiskt! Det överträffar alla våra förväntningar. Vi visste att det skulle bli hög trafik men inte så här mycket, säger Fredric Karén, chef för Svd.se.

Dagens Nyheter hade runt 1,8 miljoner besökare förra veckan och på valdagen noterades en topp 500 000 unika besökare. Även det rekordsiffror.

– För vår del är det rekordvecka. Det var ett väldigt dramatiskt och intressant val, så det kommer inte som någon stor överraskning, säger Björn Hedensjö, chef för Dn.se.

Båda morgontidningarna hoppas nu på att rekordnivåerna ska innebära att webbtrafiken hamnar på en högre än tidigare.

– Tidigare när vi har slagit rekord har det alltid varit i samband med stora nyhetshändelser, men sen har vi sett att vi parkerar oss på en högre nivå. Läsare som hittar oss under större händelser hittar sedan tillbaka efteråt.   Vi går in i en period nu som är väldigt bra webbtrafikmässigt. Vi vill hålla oss över en  miljon unika besökare per vecka, säger Fredric Karén på SvD .

Björn Hedensjö på Dn.se tror att fler rekord kommer att noteras under hösten.

– Alla stora nyhetssajter har en positiv trend. Det beror på att det finns allt fler webbläsare och terminaler. Det sker fortfarande tillväxt där, säger han.

Läs mer

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.