Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rekordfå fällningar i PON

Publicerad: 23 januari 2017, 14:23

Under hela 2016 fälldes endast 28 fall. Hänt Extra "toppar" listan med tre fällningar.


Ämnen i artikeln:

PONAftonbladetExpressenHänt Extra

2016, året då PON fyllde 100 år, beslutade nämnden om rekordfå fällningar. Sedan 2012 har fällningarna succesivt minskat, från 37 2012 till 28 2016. Totalt tog nämnden in 526 anmälningar under det gångna året. Nämnden reserverar sig dock från att dra några slutsatser då antalet fortfarande är relativt begränsat. Toppnoteringen är från 202 då 57 fall fälldes.

Expressen är den tidning som anmälts flest gånger under året, 95, men dömdes endast i två av fallen. Anledningen till att tidningen mottagit nästan dubbelt så många som konkurrenten, Aftonbladet med 52, tror nämnden är att tidningen valt att införa en knapp under varje artikel som leder till Pressombudsmannens anmälningsblankett. PON uppmuntrar andra tidningar att införa liknande funktioner.

Sedan länge brukar kvällstidingarna ligga i topp när det gäller antalet fällningar. I år är det dock Hänt Extra som toppar den osmickrande listan med tre fällningar. Aftonbladet och Expressen följer efter med två vardera.

Den enda tidningen som fälldes för grov överträdelse var Piteå-Tidningen. Dettaefter att tidningen publicerat en intervju med en kvinna som "på ett detaljerat och integritetskänsligt sätt berättande om sin sambos otrohet".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.