Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rekordresultat för MTG

Publicerad: 10 februari 2011, 13:29

MTG redovisar ett rekordresultat för 2010. Mediekoncernen ökade rörelseresultatet med 27 procent till 1,9 miljarder kronor. Resultatet före skatt blev 2,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med minus 1,6 miljarder kronor 2009. Rörelsemarginalen blev 15 procent (12 procent 2009). Omsättningen ökade med 5 procent till 13,1 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

MTGHans-Holger Albrecht

Hans-Holger Albrecht. Foto: Björn Elgstrand.

MTG ökade sin försäljning med 5 procent 2010 till 13,1 miljarder kronor. Hela ökningen ligger i Norden, där fri-tv svarar för halva rörelseresultatet på 1,9 miljarder. Problemen i Östeuropa fortsätter, där fri-tv krymper efter valutakursförändringar.

Den starka svenska kronan ”vrider” resultaten till svensk fördel: intäkter i starka kronor, men inköp i svagare dollar, euro eller pund. Det omvända gäller när svaga länder med svaga valutor redovisas i bokslutets starka kronor. Före valutapåverkan ökar MTG:s försäljning med 11,5 procent, vilket speglar konjunkturuppgången.

I Skandinavien går fri-tv starkt: omsättningen ökade med 11 procent till 4,2 miljarder och rörelseresultatet med 32 procent till 1,1 miljarder. Betal-tv i Norden ökade svagt till 4,5 miljarder med ett rörelseresultat på 0,8 miljarder.

Vid årsskiftet hade Viasat 1 057 000 premiumkunder i Norden. Antalet hdtv-kunder fördubblades under året till 210 000. Den genomsnittliga årsintäkten per kund ökade med en tia i månaden till 4 555 kronor.

Men i Östeuropa sjönk omsättningen omräknat till kronor med 4 procent till två miljarder. Samtidigt halverades den lilla förlusten till 43 miljoner kronor. Särskilt trögt går det i Bulgarien, där MTG för några år sedan köpte Nova TV och tvingades skriva av tre miljarder 2009, vilket förklarar fjolårets förlustsiffror.

Inte heller betal-tv i Östeuropa växer och vinsten föll med 33 procent till 112 miljoner kronor. Däremot ökade antalet premiumkunder från 40 000 till 50 000 i fjol.

Radio, Bet24 och Modern Studios med produktionsbolaget Strix redovisas i klump. Försäljningen ökade med 11 procent till 1,8 miljarder och resultatet fördubblades till 175 miljoner kronor.

– MTG har än en gång redovisat rekordresultat. Vi genererade en försäljningstillväxt på 12 procent exklusive valutakurseffekter under helåret 2010, som en följd av tillväxt på reklammarknaderna, fortsatt ökade reklammarknadsandelar och ett nettointag av abonnenter, säger Hans-Holger Albrecht, vd och koncernchef i en kommentar och fortsätter:

– Rörelseresultatet växte med 27 procent för helåret exklusive resultatandelar från intressebolag och poster av engångskaraktär under 2009, med en ökad rörelsemarginal på 15 procent. Detta tydliggör den påtagliga operativa effektiviteten i verksamheten, och våra verksamheter inom fri-TV Skandinavien och betal-TV Norden redovisade ökade helårsmarginaler på 25 procent respektive 18 procent.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

MTGHans-Holger Albrecht

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.