Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rekordstort medietryck på EM-truppen

Publicerad: 12 maj 2008, 12:56

I morgon presenteras svenska EM-truppen. Över hundra journalister kommer att följa landslagets förberedelser på hemmaplan. – Bevakningen har aldrig varit större, säger landslagets presschef Thomas Saleteg.


Dags för EM - då kan Lars Lagerbäck & co räkna med ett rekordstort medieuppbåd.

Thomas Saleteg och Svenska Fotbollförbundets pressavdelning är fullt upptagna med att förbereda tisdagens presentation av EM-truppen.

Intresset från medierna är topp. Trycket har ökat rejält jämfört med VM för två år sedan.

– Då var 70 journalister ackrediterade, nu är det 110 stycken som kommer att följa träningarna. Förklaringen är förstås det stora intresset i kombination med att vi har flera mediekanaler än någonsin. Vi har fler tv-kanaler samtidigt som webben kommit starkt.

Även under EM-turneringen i juni kommer rekordmånga journalister att vara ackrediterade.

– För att sätta intresset i perspektiv kan man jämföra med EM 1980. Då var 854 reportrar och 197 fotografer ackrediterade. I år kommer nästan 10 000 reportrar och 900 fotografer att vara på plats.

Några av de aktuella spelarna har också egna hemsidor, bloggar och brukar förekomma som krönikor i olika medier. Men det är stopp för allt sådant under EM.

– Det är inte tillåtet under turneringarna enligt UEFA. De vet de berörda, säger Thomas Saleteg.

Många sportjournalister har de senaste åren klagat på att spelarna blivit allt mer svåråtkomliga. Några större förändringar är inte att vänta i Österrike och Schweiz.

– Det finns inga krav från UEFA. Det är upp till varje nation att bestämma tillgänglighet. Men för svenskt vidkommande innebär det att vi låter en tredjedel av spelartruppen att vara tillgänglig för medierna i den mixade zonen varje dag, säger Thomas Saleteg.

Men det sker en liten förändring.

– Presskonferensen som hålls före matchdag ska i år hållas på matcharenan. Tidigare har lagen själva kunnat välja var de vill förlägga presskonferenserna.

Presentationen av landslagstruppen brukar vara behäftad med mängder av läckor, men i år verkar det som förbundet lyckas hålla tätt.

– EM-truppen brukar gå att hålla hemlig, å andra sidan har ju alla redan spekulerat i en massa namn. Och ur det perspektivet är det förstås svårt att komma med överraskningar.

Vet du vilka som kommer ingå i EU-truppen?
–   Jag har inte sett den på pränt. Vi sitter just nu och jobbar namnen, och alla har inte kommit in än.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.