Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 19 September 2013, 14:22
Hammer & Hanborgs chefsrekryterare, Claes Wallin, och vd:n för Bohmans Nätverk, Erik Haglöf, är överens om att det kan ses som en fördel ifall en kandidat har varit med om kriser i livet. Men det beror framförallt på uppdragsgivaren. – Uppdragsgivarna är också människor och vissa är väldigt kategoriska och kan tänka att om en människa har varit med om en utbrändhet så kan det hända en gång till, säger Erik Haglöf.
Erik Haglöf menar dock att individer som verkligen har gått igenom en utbrändhet naturligtvis är måna om att undvika att det ska ske igen.
Bohmans
Ytterst handlar det om att bryta vanor och destruktiva beteenden där man pressar sig för hårt, resonerar Erik Haglöf.
– Det finns egentligen inget facit och en del människor som har varit med om en personlig kris kommer ut bra ur den, medan andra inte har lika lätt att landa i en normaliserad tillvaro, säger han.
Han menar också att arbetsgivarna skiljer såg åt väsentligt.
Vissa kan reagera på minsta bisats där någon säger att man var nära att bränna ut sig, medan andra tycker att det är bra att man har varit med om något.
– Jag tror också att det frodas kulturer där man jobbar mycket och balanserar på en skör tråd. Då går man lätt in i ett tunnelseende och förväntas leverera under hård press, säger Erik Haglöf.
Han berättar att han hade ett möte med en person i en byrårelaterad roll häromdagen.
– Han sade att en del av framgångssagan går ut på att man förväntas leverera under hård press. En del byråer och nyhetsredaktioner har tajtat till det rejält i takt med tuffare tider och då går en del under, säger Erik Haglöf.
Han tycker ändå att det finns en mer spridd insikt idag om att det bara går att pressa människor en viss tid.
– Det är mindre dramatiskt idag att ha råkat ut för en riktig smäll än det var för fem år sedan, säger Erik Haglöf.
Claes Wallin menar också att det finns vissa lägen där motgångar under yrkeskarriären kan ses som en tillgång.
Hammer & Hanborg
Det gäller exempelvis om uppgiften hos arbetsgivaren går ut på att vända en kris.
Han anser också att ingen tjänar på att inte berätta för rekryteringsbolagen eller fara med osanningar om vad man har varit med om.
– Det kommer ändå upp till ytan förr eller senare, säger Claes Wallin.
Hammer & Hanborg genomför alltid ingående bakgrundskontroller där man tittar på alltifrån personuppgifter och ifall man har varit i klammeri med rättvisan till personens mediebild lite beroende på hur avancerad tjänst det rör sig om.
Hammer & Hanborg jobbar även med självskattningsformulär.
– Våra instrument placerar inte in människor i fack, utan går ut på att se vad man kan åstadkomma, säger Claes Wallin.
Men ni drar alltså inte öronen åt er ifall en människa har varit med om något riktigt tufft?
– Nej, inte om det finns en rimlig förklaring till varför man har gått in i exempelvis en utbrändhet. Det viktigaste är snarare hur man har hanterat perioden efter utbrändheten, säger Claes Wallin.
Karl-Johan Byttner