Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Rent och skärt förtal”

Publicerad: 5 april 2012, 10:01

Make Up Stores vd Mika Liias försvarar sig med näbbar och klor efter Kalla Faktas granskning.

Foto: Pressbild.

TV4:s Kalla Fakta gick hårt åt Make Up Store-kedjan under gårdagen. I programmet trädde före detta franchisetagare fram och berättade om rena slavkontrakt. Make Up Stores vd Mika Liias slår ifrån sig med näbbar och klor: – Ingen av våra franchise-företagare och anställda känner igen sig. Så det handlar om rent och skärt förtal, säger han.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Kalla Fakta har pratat med ett 20-tal franschisetagare som har sett  sig tvingade att lämna kedjan och enligt programmet är många skuldsatta  för resten av livet.

Enligt programmet gick exempelvis upplägget på att  låta franchise-företagarna få ta emot produkter som inte har gått sälja  och ta betalt för detta.

En annan metod ska ha varit att man krävde att  franchisetagare bytte lokal och när franchisetagaren inte hade råd med  detta tog Make Up Store över.

Make Up Stores vd Mika Liias viftar dock bort kritiken.

Han uppger exempelvis att butiken i Göteborg gick i konkurs ett år efter att man hade lämnat Make Up Store.

Han  menar också att kritiken från franchisetagare i Göteborg och paret i  Jönköping färgas av att man idag bedriver en konkurrerande verksamhet:

– Det ligger såklart i deras eget intresse att kritisera oss, säger Mika Liias.

Han  berättar också att Kalla Fakta tidigare varit ett av hans  favoritprogram och att han tycker att Lennart Ekdal är en duktig  journalist. Han är mer tveksam idag:
– Om programmen byggs upp på  det viset som skedde i det här fallet borde nog Kalla Fakta göra en  granskning av sig själva, säger Mika Liias.

Han uppger exempelvis  att Kalla Fakta nonchalerat ett brev från Make Up Stores nuvarande 18  franchiseföretagare där man tar avstånd från det som ska visas i  programmet.

Han förklarar också att han har pratat med personer  som har lagt ned sina butiker och gått vidare i sina liv och att dessa  kände att Kalla Fakta lade orden i munnen på dem.

Mika Liias menar också  att det inte ens finns 20 franchise-företagare som har lagt ned sina  verksamheter. Han räknar med att träffa företagets advokater nästa vecka för att ta ställning till om han ska gå vidare och anmäla reportaget.

–  Pr- och kommunikationsmässigt gör vi inte så mycket eftersom vi känner  att vi både har kunderna, anställda och franchisetagare med oss, säger  han.

Han uppger exempelvis att Make Up Store har fått massa  uppmuntrande mail från sina kunder. Han berättar också att Make Up Store  har bokat in ett möte med Svenska Franchiseföreningen så fort man hörde  att programmet var på gång. Mötet sker nästa vecka:
– Vi  hade ju inte hört något från dem så det här helt och hållet en nyhet för  oss. Jag valde att inte ställa upp i programmet eftersom jag tyckte att  den bild som målades upp inte stämde, säger Mika Liias.

Han grundade Make Up Store år 1996 efter att tidigare ha drivit en modellagentur – inte att förväxla med Mikas.

Vad anser du egentligen är fel i Kalla Faktas granskning?
– Jag hoppas kunna ge bättre svar på det efter att vi har haft vårt möte med Svenska franchiseföreningen, säger Mika Liias.

Make  Up Store anlitar inte någon krishanteringsexpert eller liknande, utan  Mika Liias har vänner som har sådana kunskaper och dessa har han varit i  kontakt med inför att programmet skulle sändas:
– Vi gör all  kommunikation inhouse. Vi har inte känt att vi har haft det behovet och  det känns inte annorlunda efter Kalla Faktas program. Sedan kan  naturligtvis alla fela och bli bättre.

Make Up Store håller just nu på och går igenom alla avtal.

Man har även informerat butikerna om programmet och ska hålla ett möte med kontorspersonalen under dagen

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.