Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportage från bdsm-fest upprörde – nu avpublicerar KIT artikeln

Publicerad: 10 maj 2016, 08:32

Så här såg den numera avpublicerade artikeln ut på KIT.

Några reportrar från KIT åkte till Göteborg för att bevaka en fetisch- och bdsm-fest. Där gjorde de reportage med festdeltagarna om deras fetischer, och reportrarna skrev även en personlig reflektion om upplevelsen. Den sistnämnda artikeln har KIT nu valt att avpublicera och går ut med en officiell förklaring och ursäkt.


Ämnen i artikeln:

KIT

Historierna med personerna från fetisch- och bdsm-festen hade man på förhand avtalat om, men det personliga reportaget om reportrarnas upplevelse hade inte diskuterats på förhand. Deras personliga reflektioner beskrevs i texten med titeln "Jag åkte på sexhelg i Göteborg och ville bara bli ren när jag kom hem". Texten ansågs vara nedvärderande och man tyckte att det bidrog till att en redan utsatt grupp smutskastades ytterligare.

Nu är artikeln avpublicerad och KIT:s chefredaktör och ansvarig utgivare Robert Brännström går ut med en offentlig ursäkt på KIT:s sajt. Han skriver:

"Avsikten var att svara på frågan, för en outsider eller nyfikna som kanske vill gå men inte har gjort ännu, hur är det egentligen? Resultatet blev tyvärr en dömande blick på en redan stigmatiserad och utsatt grupp."

Artikeln återfinns alltså inte längre på KIT:s sida, men bland annat så här skriver reportern i början av den avpublicerade artikeln:

"Ett tag känns det helt jävla idiotiskt det vi håller på med, särskilt när chauffören trampar plattan i mattan samtidigt som det regnar som det bara gör i Göteborg, på den spåriga och håliga asfaltsvägen som går över öppna järnvägsövergångar. Bredvid oss sitter ett knäpptyst och ljusblont par. Han skulle kunna vara programmerare och hon förskolepedagog."

I Robert Brännströms text riktar han även en ursäkt till de drabbade personerna:

"Jag vill också rikta en särskild ursäkt till deltagarna på festen i Göteborg och den större fetisch- och bdsm-communityn. Jag beklagar att vårt omdöme svek och att ni fick klä skott för våra misstag. Vi har skött det här på ett dåligt sätt och jag önskar inget hellre än att vi kunde ha det ogjort. Jag förstår också om ursäkten verkar fjuttig givet den skada publiceringen har skapat. Men det är en uppriktig och ärligt menad ursäkt. Ni förtjänar bättre än det här. Vi kan vara bättre än så här."

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

KIT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.