Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportern: ”Det har varit jättejobbigt”

Publicerad: 23 januari 2013, 10:33

Daniel Velasco.

Foto: Bo Göran Bodin/SVT bild.

De två P1-dokumentärerna om fallet med flickan "Nora" har väckt en extrem uppståndelse och raseri. Bakom berättelsen står den flerfaldigt prisbelönade reportern Daniel Velasco. Arbetet har pågått från och till i tre års tid, och det har varit nära att programmen aldrig blev av. – Det har varit jättejobbigt. Flera gånger har jag tänkt att jag skulle sluta, berättar han för Resumé.


Ämnen i artikeln:

Daniel VelascoSveriges Radio

Den andra och sista delen av "Den fastspända flickan" sändes i P1 i förrgår. Dokumentären handlar om flickan "Nora" och alla de övergrepp som har präglat hennes uppväxt. Reaktionerna på de två programmen har varit massiva. Bland annat skriver Resumés bloggare Nina Åkestam:

"Helvets jävla fittor. Exakt så sa jag lågt (lite för högt) till mig själv och försökte att inte slå närmsta stackars förbipasserande/bil/papperskorg. Jag gick hem från jobbet och lyssnade på P1-dokumentären Den fastspända flickan och jag vet, man ska inte använda sitt eget kön som svärord men nu blev det så. För när man lyssnar på hur en tonåring blir så fruktansvärt, sinnessjukt, illa behandlad av de myndighetspersoner som ska hjälpa henne, då kommer orden som de vill".  

Bakom de två programmen står Daniel Velasco som arbetar på Sveriges Radios Ekot-redaktion. Han säger att han hade väntat sig reaktioner, men inte i den här utsträckningen.
– Det har varit helt otroligt. Jag hinner inte svara på alla samtal och mejl som kommer in. Det är väldigt mycket och starka reaktioner. Folk är väldigt upprörda och ledsna, berättar han.

Arbetet med dokumentären har pågått från och till under tre års tid. Stundom mådde flickan så pass dåligt att det inte gick att fortsätta. Bland annat försökte hon ta sitt liv vid några tillfällen, och Daniel Velasco övervägde starkt att blåsa av hela projektet.  
– Det har varit jättejobbigt. Flera gånger har jag tänkt att jag skulle sluta. Periodvis mådde hon väldigt dåligt, och jag funderade kring om det här gjorde henne bättre eller sämre. Men hon har hela tiden velat göra programmen, säger han.

Från början var der tänkt att dokumentären skulle färdigställas förra våren, men då var det kris på grund av "Noras" psykiska tillstånd. I dag mår hon bättre än vad hon någonsin har gjort under de år som arbetet med programmen har pågått.  
– Jag har varit orolig för henne, men vi har daglig kontakt och hon är jätteglad att det nu faktiskt blir en förändring. Jag vill bara att hon ska må bra, och nu är hon på rätt väg. Hon mår bättre än vad hon har gjort tidigare. Det kommer säkert bli bakslag eftersom sånt här inte löser sig över en natt, men just nu känns det bra. Hon tycker själv att hon har fått upprättelse, säger Daniel Velasco.

I de två programmen finns det flera personer som konfronteras med sitt agerande gentemot "Nora". Mest uppmärksamhet har det blivit kring överläkaren Ola Gefvert, som igår tvingades lämna sin tjänst på närpsykiatrin i Uppsala på grund av "Den fastspända flickan". Trots alla grova snedsteg lyckas Daniel Velasco upprätthålla sin journalistiska professionalitet i alla intervjusituationer.  
– Det är viktigt att man inte har en aggressiv eller konfrontativ inställning. Man vill att folk ska berätta, och då måste man vara öppen för allt. Men med Gefvert var det väldigt svårt. Han var väldigt arg redan från början, och hade riggat upp en videokamera för att dokumentera intervjun och lägga upp dem på Youtube. Där var det omöjligt att börja intervjun på ett öppet sätt. Det var en aggression i luften redan från början, säger Daniel Velasco.

Hur påverkas du själv av att ha gjort de här programmen?
– Jag har gjort flera liknande program tidigare, och har hört många liknande berättelser. Jag ska inte säga att det blir en del av vardagen och jobbet, man påverkas, men det rör inte till det för mig i livet.

Lyssna på programmen här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.