Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportern hjälpte pojke fly till Sverige

Publicerad: 8 januari 2015, 10:36

Fredrik Önnevall under inspelningen.

Foto: SVT.

SVT-reportern Fredrik Önnevall spelade in dokumentärserien Fosterland, och kom i kontakt med den 15-åriga pojken från Syren. Då tog han det okonventionella beslutet: att hjälpa honom med flykten från Grekland till Sverige.


Ämnen i artikeln:

SVTFredrik Önnevall

Det var under inspelningarna av dokumentärserien Fosterlandet som Fredrik Önnevall kom i kontakt med den syriska pojken som har släktingar i Sverige. Han fick frågan om att hjälpa 15-åringen att olovligen fly från Grekland till Sverige.  

– När jag tänkte på det journalistiska dilemmat kändes det ihåligt och falskt i jämförelse med den situation som han befann sig i, säger Fredrik Önnevall till SVT.

Pojken sökte direkt asyl i Sverige och har nu fått uppehållstillstånd. I dokumentärserien, som primärt handlar om framväxten av nationalistiska rörelser i Europa, får tittarna möta 15-åringens flykt.

– Min första reaktion var att, nej, det går inte. Men till slut föll alla argument ganska platt och jag insåg att det bara var jag som kunde hjälpa honom. Och att det var jag som skulle leva med ett beslut om jag kan hjälpa en pojke i nöd eller inte, berättar Fredrik Önnevall.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTFredrik Önnevall

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.