Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportern i klistret, men Mattsson får stöd

Publicerad: 17 april 2012, 15:29

Expressens reporter Diamant Salihu fick uppdrag att köpa vapen i Malmö.

Foto: Expressen.

SJF:s ordförande, Jonas Nordling, skräder inte orden över den pågående rättegången kring Expressens vapenköp: – Det var ett så tydligt journalistiskt uppsåt att det drar ett löjets skimmer över åklagarväsendet. Jag är också övertygad om att Thomas Mattsson hade gjort mer för att skydda Diamant Salihu om han hade kunnat förutse vilka absurda konsekvenser som skulle uppstå, säger han.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDiamant SalihuExpressen

Rättegången kring Expressens vapenköp i Malmö 2010 pågår för fullt i  Malmö tingsrätt.

Expressens reporter Diamant Salihu står åtalad för  vapenbrott, medan tidningens chefredaktör Thomas Mattsson och  nyhetschefen Andreas Johansson åtalas för anstiftan till vapenbrott.

Svenska Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att rättegången är fullständigt absurd:
–  Man blir även ytterst konfunderad då man hör uttalanden från åklagaren  om att pröva journalistikens roll i samhället. Jag tycker inte att det  ska behövas i ett demokratiskt samhälle där vi har en självsanerande  press, säger Jonas Nordling.

Han menar också att man kan  exemplifiera absurditeten i det hela med att en reporter vet att en  åklagare tar emot mutor och gör en setup.

Ska man då åtala åklagaren eller reportern, frågar han sig:
– En åklagare måste kunna sätta sig in i samhällets perspektiv, säger Jonas Nordling.

Han  är också övertygad om att Thomas Mattsson hade gjort mer för att skydda  Diamant Salihu om man hade kunnat förutse vilka konsekvenser som skulle  uppstå.

Något som Jonas Nordling anser var helt omöjligt:
–  Kvällstidningarna har haft lite av ett tema att visa på polisens  ineffektivitet och man kan spekulera i om det här är polisens och  åklagarväsendets sätt att visa att man inte ska lägga sig i deras  arbete, säger Jonas Nordling.

Han tycker också att Diamant Salihu  inte har något att skämmas över när det gäller vapenköpet och utgår  ifrån att Expressen gör allt för att hålla honom skadefri.

Det är alltid lätt att vara efterklok, men borde han ha tackat nej till uppdraget?
–  Man kan alltid diskutera om man kunde jobbat mer med anonymitet för att  skydda reportern. Jag tror att följden blir att redaktioner arbetar mer  med anonymitet i samband med liknande knäck, säger Jonas Nordling.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.