fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportern om att MP-politikern vägrade skaka hennes hand

Publicerad: 20 april 2016, 11:48

Skärmdump från TV4:s inslag.

TV4-intervjun med miljöpartiets Yasri Khan har väckt många reaktioner. Orsaken: Han vägrar skaka hand med reportern Ann Tiberg. För Resumé berättar hon om varför det är en viktig fråga att lyfta.

Ämnen i artikeln:

TV4Mehmet KaplanMediaMedier

LL

Louise Lindberg


Intervjun skulle handla om hur Yasri Khan ser på Mehmet Kaplans uttalanden, men intervjun kom att uppmärksammas av helt andra orsaker. Yasri Khan ville alltså inte ta Ann Tiberg i hand när de skulle hälsa på varandra i början av intervjun, och den händelsen valde reportern att ta upp i slutet av intervjun då hon ifrågasätter hans handling.

Intervjun har skapat stor uppståndelse i media och Yasri Khan har meddelat att han avsäger sig alla politiska uppdrag. Resumé ringde Ann Tiberg för att diskutera händelsen och hur hon resonerade i att ifrågasätta hans handling. Ann Tiberg beskriver att Yasri Khans agerande mest förvånade henne.

– Jag blev lite förvånad. Vi gjorde ju en intervju om hans reaktion på Kaplans avgång, och när han inte ville ta mig i hand tyckte jag att det var märkligt.

Varför valde du att vinkla intervjun så att fokus låg på handskakningen?

– Det gjorde jag inte. Det var en lång intervju, och vi gick igenom ganska noga orsakerna till att Kaplan fick gå. Men när vi avslutade ställde jag några frågor om varför han inte tog mig i hand.

Visste du att han inte tar kvinnor i hand?

– Jag visste inte det innan, men jag misstänkte att det kunde vara så. Men jag var där för att göra en intervju om Mehmet Kaplan.

Varför misstänkte du det?

– Jag har hört att det förekommer i de här kretsarna.

Ann Tiberg kan ändå ha förståelse för Yasri Khans agerande.

– Han resonerar ju att det var på grund av att jag var kvinna, och att det är hans tro, och det kan jag ha respekt för. Men jag tycker att det känns angeläget att berätta att det här hände, eftersom han kandiderar till en förtroendepost i Miljöpartiet. Men jag lägger inga värderingar i det.

Enligt Ann Tiberg var den här frågan nödvändig att ta upp.

– Jag tycker alltid det är rätt att ställa frågor, inte minst om såna här saker. Jag vinklade inte intervjun efter detta, men jag tog med det i slutet av inslaget. Jag tycker att det hade varit fel att inte berätta det här. Nu i efterhand har jag hört att en liknande händelse ägde rum på Miljöpartiets partikongress för ett år sen, men det var ingen som talade om det då.

Nu har Yasri Khan meddelat att han avsäger sig alla politiska uppdrag. Tycker du det var rätt av honom att göra det?

– Det är inte min sak att bedöma. Jag kan bara konstatera att jag berättade om vad som hände i den här intervjun, och sen har det blivit starka reaktioner i hans parti. Många i partiet visste uppenbarligen inte om det här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev