Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportern som kan fälla ministern

Publicerad: 20 mars 2013, 17:56

Niklas Orrenius

Foto: Klas Orrenius

Tobias Billström framtid som migrationsminister är oviss efter intervjun med DN:s Niklas Orrenius i måndags. Reportern sjäv ser paralleller med ministerns uttalanden om papperslösa och Sverigedemokraternas valfilm från 2010. – En rasistisk retorik där han ställer upp snälla och blonda svenskar mot skumma utlänningar, säger Niklas Orrenius till Resumé


Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

När Niklas Orrenius gjorde en uppföljande intervju med migrationsminister Tobias Billström efter söndagens reportage om "skuggsamhället" i söndagens DN hade han ingen aning om att han skulle sätta agendan för veckans nyhetsrapportering.

Att ministerns kritik mot de gömda, papperslösa flyktingarnas rätt till gymnasieutbildning i Sverige går tvärtemot regeringens lagförslag blev måndagens förstasidesnyhet i Dagens Nyheter.

Den 45 minuter långa intervjun tog utgångspunkt i debatten om papperslösa flyktingar och skuggsamhället. Det var när Tobias Billström började rikta kritik mot de gömda flyktingarnas rätt till gymnasieskola som Niklas Orrenius hajade till.

– Intervjun var inte tänkt att handla så mycket om gymnasiefrågan, det var Tobias Billström som tog upp den själv. Jag hade regeringens proposition i bakhuvudet, men ställde inga frågor eftersom jag ville dubbelkolla. När jag lyssnade igenom intervjun och tittade på lagförslaget förstod jag att han helt och hållet gick emot sin egen regering i frågan, säger Niklas Orrenius till Resumé.

Niklas Orrenius ringde upp Tobias Billströms pressekretere Linda Norberg under förra veckan för att fråga vad han menade eller i fall han helt enkelt sagt fel. Hon bad att få återkomma och ringde upp med ett förslag om att göra en ny intervju för att ställa om frågorna. DN nobbade erbjudandet.

Under vilka förutsättningar hade du gjort om intervjun?
– Det hade jag inte gått med på under några som helst omständigheter. Hade han sagt något i förbifarten hade det varit en annan sak. Då hade vi kanske inte gjort så stor sak av det och gått med på att han fick svara på nytt. När jag lyssnade igenom intervjun igen förstod jag att han inte kunde ha sagt fel. Här pläderade han mot regeringens proposition med emfas. Då blev det en stor grej, säger Niklas Orrenius.

När intervjun blev en följetong i hela Mediesverige var det snarare Tobias Billströms uttalanden om att de papperslösa gömmer sig "hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda" som blev löpsidesmaterial. Hans ord fanns med i DN-artikeln, men inte som huvudsaklig vinkel.

– Visst fanns det med i diskussionerna att dra hårdare på hans uttalanden. De var viktiga att få med hans uttalanden och samtidigt inte blanda ihop dem med att han går på kant med regeringen i frågan om papperslösa och gymnasieskolan.

Hur reagerade du när han kom med de här uttalandena under själva intervjusituationen?
– Jag undrade vad han menade egentligen, det är svårt att lyssna tillräckligt noga när man är mitt uppe i en intervju. Det var först när jag hörde intervjun i sin helhet och sammanhanget när "blonda och blåögda" dök upp som jag förstod. Han satte upp en dikotomi mellan svenskar och storutnyttjande anhöriga. Det var då det gick upp för mig att han pratade om skuggsamhället med den liknelsen.

Är det inte hans uttalanden som är "grejen" rent journalistiskt om man ser till den mediala spridningen?
– Det skulle det helt klart kunna vara. I efterhand hade man kunnat göra en annan nyhetsvärdering, sådana funderingar finns alltid. Någonstans förstod jag att det var politiskt sprängstoff, men han sa mycket i intervjun som vi hade kunnat dragit upp ännu högre.

Du har länge bevakat migrationsfrågan. Hur ofta har du stött på den här typen av uttalanden?
– De är inte vanliga. Det här är en rasistisk retorik där han ställer upp snälla och blonda svenskar mot skumma utlänningar. Det är en väldigt ovanlig liknelse. Jag har skrivit mycket om Sverigedemokraterna innan och tankarna går till deras valfilm som sändes i TV4 2010 där de ställer upp försvarslösa svenska pensionärer med rullatorer mot hotfulla muslimer.

Tobias Billströms liknelse är rasistisk?
– Det är klart att den är rasistisk.

Efter en längre tid som reporter på Sydsvenskan knöt Expressen och Thomas Mattsson till sig Niklas Orrenius penna i början av 2012. För drygt två veckor sedan stod det klart att Niklas Orrenius lämnade tidningen och flyttade till DN efter ett år som högprofilerad skribent.

Varför lämnade du Expressen?
– Jag fick ett erbjudande. Jag hade tänkt att stanna på Expressen längre eftersom jag trivdes med min roll på tidningen. När jag fick erbjudandet att ha samma roll på DN och samtidigt bo kvar i Malmö var det svårt att tacka nej. DN har ett större genomslag än Expressen. I andra hand har Thomas Mattsson och Per-Anders Broberg visat att de tror på den typ av journalistik som jag står för. Skulle de försvinna finns det en risk för att deras ersättare inte tycker att det finns plats för den typen av texter som jag skriver i Expressen. Den risken finns inte på en morgontidning som DN.

Hur pass fri är din roll på DN?
– Jag ingår i en redaktion. Även om jag är med och påverkar och får mycket att säga till om så läggs det också ut jobb på mig, DN har inte längre någon utsänd i Malmö och Danmark vilket gör att jag kanske kommer att få bevaka händelsenyheter på ett annat sätt än tidigare. Medan Expressen har Kvällsposten. Annars kommer jag att göra samma typ av reportage som jag har gjort den senaste tiden.

I förra veckan skapade författarens Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask i Dagens Nyheter en diskussion kring papperslösa flyktingar och Reva-projketet som bröt igenom nyhetsflödet i full skala. Sedan publiceringen av intervjun med Tobias Billström i måndagens DN har debatten tagit ytterligare fart. Niklas Orrenius tycker att det är på tiden att migrationsfrågan lyfts upp på agendan.

– Det är ett angeläget ämne. I Malmö stöter man på skuggsamhället hela tiden. Malmö är en av de städerna där man märker av den här verkligheten tydligast. Den här frågan borde ha lyfts upp långt tidigare.

Hur tror du den här typen av journalistik kan verka agenda-sättande rent politiskt?
– Jag vet inte om det kommer att ha någon politisk påverkan. Det är bra att den nya lagstiftningen uppmärksammas. Nu vet gymnasierektorer hur de ska agera och att de kan ta emot papperslösa flyktingbarn när lagen träder i kraft. Jag vet att det är många rektorer som har varit oroliga innan. Journalistiskt är det mer centralt att visa hur den här sidan av verkligheten ser ut även om det naturligtvis är bra att frågan lyfts upp på agendan även om det är i det senaste laget. Det här är människor som knappt tillåts existera. På det praktiska planet är de upptagna av rädslan för polisen och vet inte hur de ska lösa barnens skolsituation. Rent existentiellt saknar många en känsla av sammanhang.

Trodde du att nyheten kring Tobias Billström skulle få så pass stor spridning?
– Nej, det trodde jag aldrig. Jag har haft bra grejer under min tid på Sydsvenskan och Expressen. Det hade nog inte blivit så stort om jag inte hade haft DN som plattform. Genomslaget blir mer kraftfullt än i Expressen och Sydsvenskan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.