Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportrar utan gränser vädjar om publicering

Publicerad: 8 januari 2015, 07:51

Uppmanar till publicering.

Foto: Skärdump.

Organisationen Reportrar utan gränser vänder sig till världens medier efter dödsskjutningarna. De vill att medierna ska publicera satirtidningen Charlie Hebdos teckningar.


Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoThomas MattssonExpressenThe New York Times

"Yttrandefriheten får inte förminskas inför barbariet och ge vika för utpressning från dem som angriper demokratin och de värden vi gemensamt står bakom", skriver organisationen i ett uttalande.

Enligt ett pressmeddelande som organisationen har skickat ut vill de att satirteckningarna ska börja publiceras i dag, torsdag. Där meddelar de också att de uttrycker sin djupaste solidaritet med Charlie Hebdo.

Danska Berlingske är en av de tidningar som i dag väljer att i dag publicera flera av Charlie Hebdos teckningar. I Sverige gör Expressen likadant. Kvällstidningen har i dag valt att publicera en teckning på ettan som föreställer IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

– Vi kommer, hoppas jag, få se omedelbara sympatiyttringar och jag hoppas att alla försvarstal för pressfriheten inte glöms bort av enskilda redaktörer som i framtiden ska fatta beslut om kontroversiella publiceringar. Terroristerna vill ju att medierna ska idka självcensur, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resumé i går eftermiddag.

Andra medier vill inte publicera någon av teckningarna. De hänvisar till att de kan uppfattas som stötande för muslimer.

"Att beskriva bilderna i ord ger läsarna tillräcklig information", skrev The New York Times talesperson i ett mejl till Reuters.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.