Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Reportrar utan gränsers knock på censuren

Publicerad: 26 november 2012, 23:11

Hemsidan logotyp

Hemsidan WeFightCensorship.org ska publicera material som censurerats, förbjudits, eller har lett till påföljder för upphovsmännen. Reportrar utan gränser står bakom initiativet till hemsidan. – WeFightCensorship är inte samma sak som WikiLeaks, säger Lucie Morillon på Reportrar utan gränser.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Som en reaktion på censuren tar organisationen Reportrar utan gränser initiativet till hemsidan WeFightCensorship.org. Sajten som lanseras i dag innehåller artiklar, bilder, videofilmer och ljudklipp på originalspråk, bland annat kinesiska, arabiska, ryska och spanska.

– Tack vare stödet från EU och kommunfullmäktige i Paris kan projektet WeFightCensorship startas nu i november. Vi insåg att Reportrar utan gränsers egen hemsida inte gör tillräckligt mycket för att sprida
det innehåll som journalisterna vi skyddar har skapat. Fram till nu har vi skyddat dem som personer, utan att rikta är värt, säger Lucie Morillon, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för internet och nya medier.

Kan WeFightCensorhip jämföras med WikiLeaks?
– Nej. Vi underskattar inte den roll som WikiLeaks har spelat för spridningen av viktig information till allmänheten, i synnerhet de brott mot mänskliga rättigheter som USA har begått i sitt krig mot terrorn. Vi har till och med försvarat WikiLeaks och hade under en tid en spegelsida på Reportrar utan gränsers hemsida, säger Lucie Morillon och fortsätter:

– Men WeFightCensorship är inte samma sak. Obearbetade dokument skulle aldrig publiceras på den nya hemsidan, vars innehåll väljs ut och förklaras. Målet är att beskriva fall av censur, samt att publicera det censurerade beslut som orsakat censur i det utsatta landet, säger Lucie Morillon.

Sidan blir ett verktyg som visar att det fria informationsflödet inte kan stoppas genom att frihetsberöva upphovsmännen, beslagta tidningar eller blockera tillgången till en hemsida. Sidan kommer att göra att dessa åtgärder får uppmärksamhet världen över.

Det innehåll som publiceras på hemsidan är både råmaterial och material som skrivits eller redigerats av journalister. WeFC kommer alltid att förklara i vilken kontext materialet har publicerats. Innan det journalistiska materialet läggs upp på hemsidan kontrollerar WeFC:s redaktörer att det uppnår de specifika kriterier som utsetts för sidan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.