Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Republikanska föreningen sågar SVT:s hovbevakning

Publicerad: 9 juni 2015, 14:46

Den 13 juni gifter sig Carl Philip och Sofia framför tv-kamerorna.

Foto: Simon Vallin, SVT.

På lördag gifter sig prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. SVT kommer att bevaka festligheterna under hela eftermiddagen och kvällen. Nu får de skarp kritik av Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen.


Ämnen i artikeln:

Sofia HellqvistSVTCarl Philip

SVT äger sändningsrättigheterna till prinsbröllopet i Slottskyrkan och kör en storsatsning på lördag med programledarna Ebba Kleberg von Sydow, Pernilla Månsson Colt och Mark Levengood. Men trots att allmänintresset verkar vara stort är det inte alla som gläds över den stora exponeringen i public service.

Republikanska föreningen, som förespråkar ett avskaffande av monarkin, tycker att bevakningen är upprörande.

"SVT har en tradition av att ensidigt hylla monarkin och helgens sändningar kommer garanterat att sakna all form av kritisk skildring eller opartiskhet. Det är tyvärr ett faktum att vår så kallade "oberoende television" ställer upp på hovets krav utan invändningar. Licenspengarna borde inte gå till rojalistiska pr-inslag för en av Sveriges allra mäktigaste familjer" skriver deras ordförande Yasmine LarssonExpressen Debatt.  

Hon menar att frågan om Sveriges statsskick är politiskt laddad.  

"Därför är det märkligt att SVT inte behandlar monarkin som den maktfaktor och det ämne för diskussion" tycker Yasmine Larsson.   

Framöver efterlyser hon en mer kritiskt granskande journalistik av SVT kring Hovet:

"Trots att en betydande andel av oss som betalar tv-licensen inte ens stöttar det system som SVT så okritiskt hyllar tas statsskicksfrågan sällan upp för diskussion. Istället sänds samma typ av enkelspåriga hyllningsfilmer av kungahuset om och om igen. Ingen annan makthavare i Sverige behandlas på det här viset (...) Att SVT rapporterar om vad kungahuset gör kan vara fullt naturligt, men detta ska inte göras helt i avsaknad av journalistisk kritik".  

Resumé har varit i kontakt med SVT som hänvisar till en kommande replik i Expressen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.