Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Resumé kände till anklagelserna mot Martin Timell – därför publicerade vi inte

Publicerad: 22 oktober 2017, 11:28

Martin Timell.

Foto: TV4

Redan för nio år sedan hade Resumé uppgifterna om ett sexuellt övergrepp i en badtunna. Vår mediereporter Leif Holmkvist berättar varför det inte blev någon artikel den gången.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMartin TimellÄntligen HemmaAnna RydinTV4Meter Television

Det finns de som tror att vi skriver om allt som säljer tidning eller drar klick. Eller att vi ska skriva bara för att de ringer och pratar skit om en chef eller kollega som de är förbannade på.

Då ska även jag berätta om Timell och tunnan:

Kort efter händelsen för nio år sedan fick jag uppgifter om att Martin Timell våldfört sig på en ung kvinna i samband med avslutningsfesten efter ännu en inspelad säsong av "Äntligen hemma". Uppgifterna var detaljerade och på inget vis smickrande för programledaren.

LÄS MER: Martin Timell erkänner kränkningar: Jag är chockad

Jag fick ganska snart uppgifterna bekräftade av flera som deltagit i festen, men ingen av dem som i dag i olika kanaler fördömer Timell ville ställa upp och berätta i Resumé.
Eftersom det inte fanns skäl att betvivla riktigheten i att ett övergrepp ägt rum ringde jag den ansvariga chefen för produktionen, Meters vd Anna Rydin. I två samtal förnekade hon kännedom om några problem med den populäre programledaren.

I det här läget återstod att inhämta den drabbade kvinnans berättelse, låta henne vara anonym och därefter konfrontera Martin Timell. Men i flera kontakter med kvinnans sambo, som ringde tillbaka när jag sökte henne, vädjade han på hennes vägnar att vi skulle avstå från att publicera. Inte heller skulle händelsen polisanmälas. Locket på, alltså.

Vi kunde nog publicera på anonyma men samstämmiga vittnesuppgifter, men valde att avstå innan vi kastade anklagelserna vidare på Martin Timell. Brottsoffret var ungt, i beroendeställning och skulle med all säkerhet kunna identifieras i den trängre branschkretsen.

LÄS MER: Därför namnger Resumé Martin Timell

För alla som tror att vi journalister i "gammelmedia" håller ihop och täcker arslet för varann ska jag nämna att jag bara träffat Martin Timell en gång och pratat med honom två gånger.

Någon gång på 1990-talet gjorde jag som frilans och handelsresande i andras åsikter ett jobb för kommunaltjänstemännens fackförbund SKTF som handlade om barnomsorgens välsignelse för att få ihop livspusslet. Jag intervjuade ett halvdussin "kändisar" som berättade hur bra dagis var för deras liv. Martin Timell var en av dem och han var nöjd och glad. SKTF skickade ut sin pressrelease med en enkät och mitt "reportage", Aftonbladet valde kändisvinkeln och tog fram en arkivbild på Timell och hans två barn.

"Bra genomslag", tyckte både SKTF och jag. På kvällen ringde Timell:
"Din jävla lilla äckliga råtta, jag ska krossa dig!" skrek han.

Han var upprörd över att hans barn figurerat på bild i Aftonbladet, vida bortom min kontroll och inte ens med min byline. Men sånt hör till jobbet, det handlar mest om att lugnt lyssna och låta dem hota och skälla av sig.

Något år senare hampade det sig så att jag fick utmärkelsen Årets journalist av Sveriges Tidskrifter. Prisgalan på Tyrol leddes av det gamla radarparet från barnprogrammet Bullen: Cissi Elwin och Martin Timell.

När jag kallades upp på scen kramades jag om av jurybasen Ulrika Knutsson och båda konferenciererna. När det var Timells tur tänkte jag viska:
"Det är råttan, krossa nu då..."

Men jag sade inget. Och jag skrev inget om honom senare heller.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.