Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Resumé klandras av Pressens Opinionsnämnd

Publicerad: 19 december 2018, 12:19

Pressens Opinionsnämnd, PON, klandrar Resumé för att ha brutit mot god publicistisk sed, då tidningen i december 2017 publicerade anklagelser mot en namngiven mediechef för våldtäkt och sexuella trakasserier.


Ämnen i artikeln:

PONPressombudsmannen

Den 8 december 2017 publicerade resume.se en artikel med rubriken "Anklagelser om sexuella övergrepp riktas mot NN" (namn angavs). I artikeln anklagades NN, som varit mediechef, för sexuella övergrepp och trakasserier i uppropet #deadline. Tidningen hade talat med flera kvinnor, som hävdat att de själva blivit utsatta.

Två av kvinnorna, som Resumé talat med, anklagade NN för att ha drogat dem. En av kvinnorna anklagade honom för att ha drogat och våldtagit henne för drygt tio år sedan.

Den andra kvinnan hade (årtal angivet) anmält NN för våldtäkt och olaga frihetsberövande. Åklagaren hade senare lagt ned förundersökningen. NN har hela tiden bestämt nekat till samtliga anklagelser.

Resumé uppgav också att tidningen varit i kontakt med flera personer som hade beskrivit NN som en "sexmissbrukare".

"Falskt och grundlöst"
Publiceringarna anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman, PO, av NN. Han ansåg sig grovt förtalad och uppgav att uppgifterna i artiklarna var fullständigt falska och grundlösa.

NN pekade på vittnesmålet från den kvinna som berättade att hon blivit drogad och våldtagen för drygt tio år sedan. NN ansåg att uppgifterna var helt falska och eftersom hon inte polisanmält honom skulle han aldrig få sin sak rättsligt prövad. Han kunde således inte frikännas från anklagelserna.

Anmälan om våldtäkt och frihetsberövande (årtal angivet) ledde till en förundersökning som lades ned. NN menade att det är ett brott mot god publicistisk sed att återge detaljerna i en nedlagd förundersökning.

Resumés påstående om att personer som tidningen varit i kontakt med beskrivit honom som sexmissbrukare, ansåg NN vara oerhört kränkande.

Omfattande research
Resumé svarade att tidningen gjort ett omfattande researcharbete som underlag för artikeln. Tidningens journalister hade talat direkt med kvinnor som uppgivit att de blivit utsatta för trakasserier och övergrepp av NN.

För en mediegranskande tidning som Resumé var det därför relevant att berätta om de allvarliga anklagelserna mot mediechefen. Av artikeln framgick det dessutom tydligt att det rörde sig om anklagelser och inget annat, menade tidningen.

Allvarligt samhällsproblem
PO konstaterar att sexuella trakasserier och övergrepp är ett allvarligt samhällsproblem och att det därför inte finns något att invända mot att Resumé valt att ta upp ämnet. Men när man behandlar ett ämne av detta slag är det viktigt att det sker på ett sådant sätt att enskilda inte drabbas av en oförsvarlig publicitetsskada, menar PO.

För pressetiskt klander krävs att en person både är utpekad och att uppgifterna är nedsättande eller kränkande. I det här fallet råder det ingen tvekan om att anmälaren är utpekad. Han är namngiven och flera av hans tidigare arbetsplatser är angivna i artikeln.

Sexlivet privat sfär
PO anser att den roll som anmälaren haft motiverar att det redovisas att det finns anonyma anklagelser av sexuell karaktär mot honom. Detta gäller emellertid inte de detaljer som tidningen avslöjar. Flera passusar går över gränsen för vad som är rimligt att publicera. Enskilda människors sexliv anses i allmänhet tillhöra en privat sfär.

PO menar också att anonyma anklagelser är en svag grund för en namnpublicering i ett nedsättande sammanhang. Att ange att det endast rör sig om just anklagelser, inte fastställd skuld, minskar endast marginellt skadan för anmälaren.

PO:s slutsats är att de integritetskänsliga beskrivningarna från anonyma personer har förorsakat NN en oförsvarlig publicitetsskada. För det talar även att uppgifterna saknar tillräckliga belägg och därmed är mycket svåra att försvara sig mot.

Brott mot god publicistisk sed
PON instämmer i PO:s bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Detta är en förkortad version av Pressens Opinionsnämnds beslut. Beslutet i sin helhet kommer att finnas tillgängligt på PO:s/PON:s hemsida www.po.se.

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@resume.se

Ämnen i artikeln:

PONPressombudsmannen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.