Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Resumé testar: Så bra (och dåliga) är aktiviteterna i Almedalen

Publicerad: 4 juli 2018, 13:29

Resumés Julia Lundin utgör tillsammans med Yasmine Winberg Resumés Almedalentestpatrull. Här testar hon en talande spegel.

En snackande spegel, en problemlösande nattklubb och en VR-gunga. Resumés redaktion har testat nöjesutbudet i Almedalen. Med blandat resultat.


Det är inte alltid helt lätt att vara besökare i Almedalen. Bland hundratals tält och tusentals seminarier kan det vara lätt att gå vilse. Och att lida av FOMO.

Det är heller inte helt ovanligt att hamna på en aktivitet eller ett seminarium där man slösar bort enorma mängder av sin värdefulla tid på något som ... diplomatiskt sagt kanske inte alltid är så intressant.

Förhoppningsvis kan Resumés lilla Almedalsguide hjälpa vilsna besökare att hitta rätt.

Resumé testar: Livet som fotbollsorakel
Plats: Valfri restaurang med fotboll i Almedalen
Betyg: RRRRR

Fotbolls-VM är, liksom i övriga världen, högst närvarande också på denna lilla ö. Det går inte att få en lugn stund från alla dessa matcher som ständigt pryder tv-apparaterna i dalen. Den som tröttnar på fotbollen får hitta sitt eget nöje.

En medlem på Resumés redaktion bestämde sig för att utföra ett litet practical joke på en restaurang under tisdagen. När matchen mellan England och Colombia sändes laggade streamen på restaurangens storbildsskärm. Redaktionen satt vid sitt bord och tittade på matchen på mobilen – som låg två minuter före den på storbildsskärmen.

Mitt i de dramatiska straffarna ställer sig därför medlemmen framför storbildsskärmen och utbrister:

– Han kommer sätta den i ribban.

När bollen sekunder senare sattes i högra ribban var antalet imponerade fotbollstittare totalt. Hur sjutton kunde redaktionsmedlemmen veta det?

När det var dags för nästa straff fortsatte medlemmen på samma spår.

– Han kommer sätta den i vänstra hörnet och England vinner.

Och mycket riktigt: Bollen slungades in i det vänstra hörnet. Och England vann. Häpna fotbollssupporters utnämnde medlemmen till ett fotbollsorakel. Medlemmen ryckte bara på axlarna:

– Äsch. Man har ju sett en del fotboll i sina dar.

***

Resumé testar: Livet som syftesdriven nattklubbare
Plats: G-Klubben
Betyg: RRRR

Tänk dig att du samtidigt som du går på en nattklubb och roar dig, också kan lösa samhällsproblem. Det var ambitionen på Garbergs och Gathers nattklubb G-klubben. För att öka entreprenörskapet i utanförskapsområden bestämde sig duon för att skapa en workshop – i nattklubbsmiljö.

Och vilken miljö sen! Tänk dig en tillpiffad djungel, med glitter och rökmaskiner och takterass och soffor med chillaura och ett tält med dansgolv inuti. Trevligt folk och skön stämning. Det är G-klubben.

Eftersom det finns en del nattsuddare på Resumés redaktion anlände testpatrullen tyvärr när samtliga workshops redan avslutats (det enda som hindrar betyget fem R) och övergått till höftsvängarvänlig musik. Men det gjorde inget. Vi var kreativa ändå – det fanns ju bärs till självkostnadspris. Och vi älskar ändamålet.

***

Resumé testar: Käka Blockchain-macka
Plats: East Sweden
Betyg: R

Blockchain är minst sagt årets buzzword – men än så länge är det lika förvirrande som demens. Vad GÖR MAN med en blockkedja? Vad ÄR en blockkedja? Hur SER en blockkedja ut?

East Sweden försökte sig på att förklara hur en blockkedja SMAKAR. Typ. Genom blockchain ska konsumenterna själva kunna undersöka mat – till exempel kolla upp exakt vilken bonde som har odlat spannmålen eller hur brödet transporterats till butiken.

Därför bjöds media in till att få testa tekniken. Tanken var att man skulle kunna skanna en QR-kod på en lunchmacka, för att sen genom en app ta del av ingrediensernas färd genom världen till den färdiga mackan i handen. Men ... Det gick inte så bra.

Resumés testpatrull försökte verkligen att få fram ingrediensernas färdväg – men förgäves. När QR-koden försökte scannas hände absolut ... ingenting. Trots cirka 20 försök. Till slut gav vi upp och konstaterade att blockkedjetekniken – rent konkret – inte riktigt är här för att stanna. Än. Men mackan var god.

***

Resumé testar: konversera med en spegel
Plats: Vinäger
Betyg: RRRR

I H&M:s flaggskeppsbutik på Time Square i New York står en talande spegel. Men under Almedalsveckan har den fått samsas med rosédrickande politiker i Visby. Resumés testpatrull bestämde sig för att ta sig ett snack med skapelsen.

Är det magi? Befinner vi oss i Snövit och de sju dvärgarna? Nej, det är bara ren teknik som utgör skillnaden mellan att tala till sin egen spegelbild och att faktiskt få svar av själva spegeln.

Till en början var spegeln lite svajig, och förstod inte när vi beordrade den att ta en selfie på oss. Men, liksom med vanliga människor, mjuknade den upp efter att vi lärt känna den lite. Vi fick ett riktigt gött snack med den. Till slut fick vi också en selfie på en magasinsframsida. Och plötsligt kändes inte en framtid med bottar så främmande längre.

Spegeln har tagits fram av H&M, Microsoft, Ombori och Visual Art.

***

Resumé testar: Kolla på en visuell vulva
Plats: Torget vid hamnen i Visby
Betyg: - R

Visual Sweden har smackat upp en enorm QR-kod mitt på torget intill hamnen i Visby, med den lockande rubriken: #visualvulva. Efter att från torgets alla vinklar och hörn ha försökt få mobilen att agera enligt QR-koden tvingas vi ge upp. Tekniken, alltså. Big fail.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.