Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Retorikexperten: "Jag är besviken på Kuhnke"

Publicerad: 10 november 2014, 12:25

Hårt kritiserade kulturminister Alice Bah Kuhnke gav en längre intervju till Expressen i helgen där hon skulle reda ut kritikstormen i media. Hon sade bland annat att hon har "viktigare saker att förhålla sig till", men att hon "älskar att bli intervjuad. Retorikexperten Elaine Eksvärd är minst sagt förvånad och även besviken över hennes agerande.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeElaine EksvärdExpressenTV4

- Hon skapar vad man brukar kalla ett falsk dilemma. Det vill säga antingen låter du dig bli intervjuad eller så jobbar du. Du kan inte säga både och, säger hon.

Retorikexperten Elaine Eksvärd har analyserat alltifrån politiker i  tv-rutan till att ha skrivit böckerna "Snacka Snyggt" och  "Härskarteknik: den fula vägen till makt".

Hon analyserar nu kritikstormen mot Sveriges nya kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Bakgrunden är att ministern gav en längre Expressen-intervju i Kiruna i helgen där hon skulle svara på kritikstormen - hon besökte Sametinget.

Ministern sade bland annat.
"Jag har viktigare saker att förhålla mig till."

Elaine Eksvärd är minst sagt förvånad.
- Ett budord som hon borde ta till sig som ny minister är att aldrig göra sig ovän med journalister, säger Elaine Eksvärd.

Hon vänder sig också emot att Alice Bah Kuhnke uppgav att hon "älskar att bli intervjuad".
– Journalister är inget nöjesfält. Det är helt andra förutsättningar nu än när hon var kändis. Du har snarare en skyldighet att som politiker låta dig bli intervjuad. Det blir helt fel om du säger att du älskar det, säger Elaine Eksvärd.

Hon vänder sig också emot att Alice Bah Kuhne gör sig så otillgänglig för media och menar att en tystnadsstrategi endast fungerar när man inte är ifrågasatt.

– Att som i fallet med Britta Svensson sätta agendan till två minuter ger en signal om att hon har något att dölja, säger Elaine Eksvärd.

Hon menar att Alice Bah Kuhnke försöker att dribbla med journalistkåren ungefär som Carl Bildt, men att liknelsen stannar där.
– Carl Bild är påläst på ett helt annat sätt och du kan bara vara en Zlatan i politiken om du ska kunna dribbla med journalisterna på det där sättet, säger Elaine Eksvärd.

Hon är besviken över Alice Bah Kuhnke på många plan. Inte minst med tanke på debattartikeln som publicerades på DN Kultur.
– Jag var som retoriker glad över att det kom in en icke-politiker i bilden och trodde att jag skulle slippa ett floskel-maraton. Men hon pratar i breda uttryck och beskriver inte vad politiken består av. Hon talar politiska, säger Elaine Eksvärd.

Hon tycker inte att det håller att säga att Alice Bah Kuhnke får kritik för att hon är kvinna.
– Hon skulle ha förklarat varför hon inte kan ge intervjuer just nu och flirtat mer med journalisterna, säger Elaine Eksvärd.

Hon menar också att det kanske snarare är så att journalisterna lite snälla mot henne än så länge.
– Jag tror att journalisterna trippar lite på tå för henne. Jag läste Åsa Linderborg häromdagen och hon skrev att kulturministern inte bottnar, men att hon ändå måste göra sitt jobb. Innan skrev ju Nöjesredaktionen om henne, men nu är det en helt annan flock av journalister som inte är kända för att vara så gulliga, säger Elaine Eksvärd.

Om kritiken Alice Bah Kuhnke i media:
Allt började med hårt kritiserade intervjuer i TV4 och SR. Kulturministern försökte besvara kritikerna genom en debattartikel på DN Kultur, men den blev hårt angripen av kultureliten.
Hon gav Expressen-krönikören Britta Svensson en intervju efter det, men hon fick bara två minuter och anklagade kulturministern för ett enormt kontrollbehov efter att ha återkommit om texten inte mindre än fem gånger.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.