Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Riksdagsman i bråk med Aftonbladet

Publicerad: 17 januari 2012, 12:29

Lena Mellin, stf ansvarig utgivare Aftonbladet..

Foto: Pressbild.

Aftonbladet har anmälts till Datainspektionen av riksdagsmannen Jan Ertsborn efter tidningen gjort en kreditupplysning på honom. Kreditupplysningsleverantören Business Check hävdar att tidningen tagit uppgifter om honom som näringsidkare, inte privatperson.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinAftonbladetDatainspektionen

"Jag och många av mina riksdagskollegor har de senaste veckorna  erhållit kopior av kreditupplysningar, som kreditupplysningsföretaget  Business Check i Sverige AB lämnat ut till Aftonbladet Hierta AB."

Så  inleder den folkpartistiske riksdagsledamoten Jan Ertsborn sin anmälan  till Datainspektionen, som är diarieförd hos myndigheten den 30  november.

Enligt honom uppger Business Check att beställningen skedde den 2 november och att ändamålet är kreditprövning.

Jan  Ertsborn valde därför att kontakta Aftonbladet, men enligt anmälan  krävdes flera påminnelser innan han till slut fick ett svar från  Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare – Lena Mellin.

Jan  Ertsborn hävdar att hon meddelade att Aftonbladet inte tagit någon  kreditupplysning, utan endast kontrollerat hans inkomst för en "kommande  artikel om riksdagsledamöters extraknäck."

Jan Ertsborn hävdar  också han inte kan bedöma hur många riksdagsledamöter som berörs av  Aftonbladets kontroll, men efter att ha diskuterat saken med olika  kollegor har han i alla kommit fram till att det berör kanske "näst  intill alla".

Business Check i Sverige har meddelat myndigheten  att man har genomfört en initial prövning av ärendet, vilken visar att  Aftonbladet har begärt inkomstuppgifter om Jan Ertsborn angående vilka  engagemang han har i olika bolag.

Business Check menar därför att:  "uppgifterna har tagits om honom såsom Näringsidkare och inte som  Privatperson".

Aftonbladet har därför inte behövt visa något legitimt skäl, resonerar Business Check.

Hans Kärnlöf handlägger ärendet vid Datainspektionen:
– Vi har inte tagit ställning ännu och det dröjer innan vi gör det, säger han.

Hur ser du på Aftonbladets agerande?
–  Vi kan inte rikta tillsyn mot någon som har begärt kreditupplysningar,  utan det gör vi endast om abonnenten har handlat i strid med  avtalsvillkoret. Sedan kan man konstatera att Aftonbladet är Business  Checks kund så man är ingen oberoende part i sammanhanget, säger Hans  Kärnlöf.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.