Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rikskrim tar sig an Ståhl-affären

Publicerad: 6 mars 2012, 12:53

Johan Ståhl, tidigare vd för Sydsvenskan.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption har låtit Rikskriminalens utredare Eva Bergman ta sig an fallet med Sydsvenskans före detta vd, Johan Ståhl: – Fallet är lite ovanligt i det att det har skrivits mycket om det. Så mycket av de första utredningsåtgärderna har gått ut på att läsa tidningsartiklar, säger Eva Bergman.


Ämnen i artikeln:

Johan Ståhl

Eva Bergman har hållit på med förundersökningen mot Sydsvenskans förre vd Johan Ståhl i en månad.

Resume.se  har tidigare berättat att Johan Ståhl misstänks att ha försökt svindla 10  miljoner kronor i samband med försäljningen av Skånemedia.

Som vanligt råder  förundersökningssekretess, men Eva Bergman räknar med att vara klar med  insamlingsfasen i förundersökningsarbetet någon gång under nästa vecka:
–  Jag måste säga att alla tidningar har utgjort en bra grogrund för  själva insamlandet av material, vilket ju en en del av de första utredningsåtgärderna, säger Eva Bergman.

Hon har arbetat hela  sitt liv inom ekobrottsområdet. Först på Länskriminalen, sedan på Ekobrottsmyndigheten och sedan årsskiftet vid Rikskriminalens nybildade Nationella Korruptionsgrupp, som idag består av 30-talet personer.

Det låter som att Johan Ståhl får huka sig. Du är ju ingen duvunge precis?
– Det har jag svårt att kommentera, säger Eva Bergman.

Johan  Ståhl har ännu inte tilldelats någon misstankegrad – misstanketrappan  är anledning att anta att brott har förövats, skälig misstanke, på  sannolika skäl misstänkt för brott och tillräckliga skäl för åtal:
–  Jag stämmer hela tiden av med Gunnar Stetler så att vi inte utreder  ärendet i onödan. Det måste så att säga ligga inom brottsfåran, säger  Eva Bergman.

Så hur ser du på ärendet i det här skedet när det gäller just det?
– Det kan jag heller inte kommentera, säger Eva Bergman.

Hur ser du på medias bevakning av Johan Ståhl?
– Man kan väl lite skämtsamt säga att media redan har gjort utredningen åt mig, säger Eva Bergman.

Rikskrims utredningsgrupp består även av en polis, Staffan Malm, och en ekonom, Jenny Davidsson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Johan Ståhl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.