Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Riskerar att få den bildade vänstern mot sig”

Publicerad: 5 november 2014, 11:14

Alice Bah Kuhnke och Cecilia Stegö Chilo

Foto: Sören Andersson/Regeringen och Magnus Bergström.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har blivit hårt kritiserad för intervjuer i SR och TV4. I dag skulle hon besvara sina kritiker på DN Kultur, men hon kom inte med ett enda konkret förslag om vad hon ska göra med mediepolitiken. – Hennes kanske enda riktigt stora hot är att hon kommer med så mycket snömos att hon får den bildade vänstern mot sig, säger Cecilia Stegö Chiló, tidigare kulturminister och före detta Springtime-konsult.


Cecilia Stegö Chiló, som självmant avgick som minister för att hon inte betalat tv-avgiften, inledde med att få regeringen att föreslå att Riksdagen skulle riva upp beslutet om ett sexårigt avtal för public-service-bolagen.

– Jag hade inte kunnat göra någonting med public-service om avtalet hade börjat gälla. Mediapolitiken väntade redan då på en genomgripande modernisering. Och det gällde det mesta alltifrån public service finansiering till förutsättningarna för den privata mediemarknaden, säger Cecilia Stegö Chilò.

Hon omnämndes i militära ordalag i media och kallades bland annat torped av DN:s dåvarande kulturchef Maria Schottenius.
– Jag fick kulturetablissemanget emot mig när jag rev upp avtalet. Men det är kanske bättre att bli ifrågasatt för sin handlingskraft än att bli förlöjligad på det sätt som Alice Bah Kuhnke har blivit, haha, säger Cecilia Stegö Chilò.

Hon menar ändå att det är en stor fördel att vara miljöpartist om man ska överleva som kulturminister i Sverige idag, vilket just Alice Bah Kuhnke är.

– Hon borde ändå sätta sig ned och se över vad som behöver göras och gå ut först när hon verkligen har något att komma med, säger Cecilia Stegö Chilò.

Hon anser också att Alice Bah Kuhnke och är en begåvad och skicklig kvinna, men att det inte behöver innebära att man lyckas som politiker.

– Det är inte säkert att hon kan växla ut sin begåvning i den politiska miljö som hon befinner sig i. Personer som exempelvis Margot Wallström befunnit sig i de här miljöerna i decennier och vet hur man ska agera, men det har ju inte Alice Bah Kuhnke gjort.

Paul Ronge menar att ministrar med en bakgrund inom media har en övertro på sin egen förmåga att hantera journalister. Hur ser du på det?
– Jag håller med honom i just den frågan. Jag hade varit på Svenska Dagbladet i 15 år och jag visste att en tidningsnyhet lägger sig, men det virala var i sin linda och jag insåg inte vad det kunde ge för effekt, säger Cecilia Stegö Chilò.

Vad kan man egentligen kräva av henne så här tidigt?
– Det är komplicerat. Hon går in som kulturminister, men utan en förhandlad politik. Då jag tillsattes var mycket av Alliansens politik färdigförhandlad, men inte på kulturområdet. Min ambition var att bygga en kulturpolitik för Alliansen, men så långt kom jag inte. Alice Bah Kuhnke står inför samma problem hon måste hitta en kulturpolitik som hänger ihop från idé till praktik, säger Cecilia Stegö Chilò.

Media har gått hårt åt henne. Tror du att hon kan få lämna sin post?
– Det är aldrig media som avsätter en minister, säger Cecila Stegö Chilò.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.