Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rivstart för Ottos mobilbolag

Publicerad: 13 februari 2009, 09:01

I mars lanseras Otto Sjöbergs nya bolag, Bonniers storsatsning på mobilmarknaden. Bolaget blir bryggan mellan TV4 och Expressen, som alltmer växer ihop på de digitala marknaderna. – Tillsammans får vi en betydligt större kraft på marknaden, säger Otto Sjöberg.


Ämnen i artikeln:

ExpressenTV4Otto Sjöberg

– Nu får vi större kraft när vi utvecklar nya kommersiella tjänster i mobilen. Men vi ska också paketera de existerande kanalernas utbud, säger Otto Sjöberg som just nu befinner sig i Tokyo – mobilernas Mecka

Det är ingen slump att Otto Sjöberg just nu är i mobilernas Mecka, Tokyo. När han kommer hem ska hans nya bolag döpas och ett halvdussin anställda plockas in från TV4 och Expressen. Bolaget ägs till lika delar av TV4 och Expressen, vars vd Bengt Ottosson blir styrelse­ordförande.
– Vi skapar ett gemensamt bolag av två skäl, förklarar Otto Sjöberg. Dels är de digitala verksamheterna i Expressen och TV4 nu så stora att det är svårt att få fokus på det nya om vi inte gör det gemensamt. Dels får vi större kraft när vi utvecklar nya kommersiella tjänster i mobilen. Men vi ska också paketera de existerande kanalernas utbud.

Enorm marknad
Otto Sjöberg vill inte prata om antal anställda eller redaktionella samarbeten:
– Det är inte intressant, det kan vi återkomma till. Det intressanta är den enorma marknadstillväxten och hur marknaden växer.
Resten av styrelsen består av digitalcheferna på de båda företagen: Mattias Fyrenius, chef för TV4 Nya Medier och Thomas Mattsson, chef för Expressen Digitala Medier. Uppställningen antyder vilket vikt Bonnier lägger vid det nya företaget.
– Vi ser en enormt snabb utveckling på den mobila marknaden, säger Mattias Fyrenius. Därför ska vi satsa stort och vara tidigt ute.
Både TV4 och Expressen har redan innehållsrelaterade tjänster för mobilen. Men intäktsmässigt är mobilt än så länge inte mer än kaffe­pengar:
– Kommersiellt befinner sig mobilmarknaden där nätet var för femton år sedan, konstaterar Mattias Fyrenius.

En miljardmarknad
– Annonsmarknaden för mobilt är ytterst begränsad, kanske femtio miljoner i år. Men om vi tittar på innehållstjänster i mobil blir det en miljardmarknad.
Expressen och TV4 är de två Bonniermedier som matchar varandra bäst. De har ett väl utvecklat samarbete:
– Vi distribuerar rörliga klipp från Nyhetskanalen.se, ”Idol”, ”Let’s dance” och sportevenemang vid Expressens sajt, säger Mattias Fyrenius. Och vi har annonspaket kring Alltommat.se, Hockeykanalen och hade det bland annat vid fotbolls-EM.
– Det finns många områden för utvecklat samarbete. Men jag tror inte på att bygga upp en stor redaktion i det nya bolaget. Snarare handlar det om att hitta de rätta mobila vägarna och affärerna.
Thomas Mattsson är imponerad av hur Mattias Fyrenius har byggt TV4:s nya medier sedan han kom från samma jobb på Svenska Dagbladet:
– Han har framgångsrikt drivit en nischsajtsfilosofi, vilket har lett till att han har kunnat ta bättre betalt. Vi har, precis som Aftonbladet, varit motståndare till nischade sajter eftersom vi har försvarat våra portaler.

Rivstart viktigt

Thomas Mattsson betonar att det nya bolaget måste rivstarta:
– Det är viktigt att ta position tidigt. Inte bara på grund av konkurrensen med Aftonbladet, många aktörer gör mobilapplikationer, till exempel matföretag som gör Iphoneapplikationer och konkurrerar med våra sajter.
– Det har aldrig funnits två Bonnierbolag som sam­arbetat så bra som Expressen och TV4. Om vi kan hitta fler vinn-vinn-situationer tror jag på fler redaktionella samarbeten. TV4:s bilder och Expressens texter blir rätt bra ihop.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenTV4Otto Sjöberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.