Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Robert Laul hotad i sitt hem: ”Riktigt obehagligt”

Publicerad: 21 november 2016, 09:20

Robert Laul och hotbrevet han mottog i går.

Foto: Aftonbladet/Privat

Aftonbladets sportjournalist Robert Laul har utsatts för ett grovt hot mot sig och sin familj.


Ämnen i artikeln:

Robert LaulAftonbladet

Som sportjournalist utsätts Robert Laul ofta för hotfulla mejl. När han i söndags kom hem efter två veckor i USA där han jobbat med det amerikanska presidentvalet möttes han av ett hotbrev av det grövre slaget, mot honom och hans familj.

Robert Laul twittrade om händelsen. I brevet ses ett blodigt zombieansikte som förmedlar budskapet att "Ge Niklas Svensson tillbaka sin licens din terroristkramare. Vuxna som ljuger om sin ålder ska skickas hem. Förstör inte debattklimatet annars förstör vi dig och din familj och dina anhöriga".

Hotet hänvisar till den debatt Robert Laul förde med Niklas Svensson om ensamkommande flyktingbarn i september.

Sportjournalisten kommer att polisanmäla hotet via sin arbetsgivare Aftonbladet.

– Jag får ganska ofta hot via mejl som skrivs av fotbollssupportrar i stridens hetta efter en text jag har skrivit. Det här är värre. Det här är en person som sökt upp min adress och skrivit ett brev där jag och min familj hotas med anledning av en debatt där jag föreslår ett humanare sätt att se på flyktingar, säger Robert Laul som själv är engagerad i flyktingfrågan genom initiativet Unite Stockholm till Resumé.

– Jag tycker att det här är riktigt obehagligt. Trots att man utsätts för hat och hot i arbetet får man aldrig vänja sig trots det sjuka att hoten blivit en del av vår vardag. Jag vill också understryka att de hoten som kvinnliga journalister utsätts för är mycket värre. Det är relevant att påpeka en dag som denna.

Robert Laul berättar att han för en kontinuerlig kontakt med supportrar på sociala medier.

– Hatet här är ofta avgrunddjupt och jag anser att supporterklubbarna borde mana till en diskussion om hur man bör hantera känslor och besvikelser. Sådana typer av diskussioner kan inte initieras ovanifrån.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Robert LaulAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.