Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ronge: Generalfel av Janne Josefsson

Publicerad: 19 mars 2014, 10:45

Paul Ronge (t.v.), Janne Josefsson.

Foto: Paul Ronge, SVT.

Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson har fått hård kritik efter att en Scoop-undersökningar visar att han tjänar dubbelt så mycket som sina kvinnliga kollegor. Paul Ronge har skrivit boken När Janne Josefsson ringer så klarar du pressen. Han är inte imponerad av Janne Josefssons hantering.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonUppdrag GranskningAnnika FalkengrenJosefine HökerbergSEBPaul Ronge

”Om det skulle vara en könsskillnad så vore det ju för djävligt. Men det  kan ju finnas andra orsaker till min lön. Enligt förtroendebarometern  är jag den mest respekterade journalisten…Och det är inte konstigt att  jag tjänar mer än kvinnorna på Uppdrag Granskning. Jag tjänar mer än  alla på Uppdrag Granskning.”

Så förklarar Janne Josefsson att han  tjänar 400 000 kronor mer än Karin Mattisson trots att de har liknande  tjänster på Uppdrag Granskning.

Krisexperten Paul Ronge är inte imponerad av Janne Josefssons hantering.

–  Jag vet inte hur mycket kris det egentligen har blivit av detta, men  jag menar att det är hopplöst att behöva förklara sig egen lön.  Arbetsgivaren ska alltid ta den frågan, säger Paul Ronge.

Problemet  är att om man börjar försvara sig egen lön finns det många andra  personer och grupper som tycker att man är värd lika hög lön – alltifrån  undersköterskor till personer som räddar liv på  intensivvårdsavdelningar, resonerar Paul Ronge.

Han exemplifierar med att SEB:s vd Annika Falkengren gjorde samma sak.
– Det borde ha varit Wallenbergarna som svarade i hennes ställe, säger Paul Ronge.

Janne Josefsson sade att han tjänar mer än alla på Uppdrag Granskning inte bara kvinnor. Hur ser du på det?
–  Jag tror att de som är duktiga på att avslöja och granska inte med  nödvändighet är duktiga på att hantera sina egna kriser. Det är inte  säkert att de kan tänka sig in i hur det är att själv vara angripen,  säger Paul Ronge.

Janne Josefsson har ofta tagit den svages parti. Hur ska han kunna fortsätta att göra det om han själv tjänar en massa pengar?
–  Jag tror inte att han har dubbelt så hög lön som sina kollegor av  könsdiskriminerande skäl, utan att det handlar om att han är Uppdrag  Granskning. Det kan heller inte vara ett krav att man ska bo i Botkyrka  eller Biskopsgården för att göra trovärdiga granskningar, säger Paul  Ronge.

DN:s prisbelönta journalist Josefine Hökerberg har 200 000-300  000 kronor mindre än sina kollegor Niklas Orrenius och Mattias  Carlsson. Hon ville inte kommentera sin lön utan hänvisade till  arbetgivaren?
– Hon svarade helt enligt boken, medan Janne Josefsson  gjorde ett generalfel i och med att han inte hänvisade till sin  arbetsgivare, säger Paul Ronge.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.