Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Rosengren underkänner Public Service-utredning

Publicerad: 29 Januari 2013, 13:57

Björn Rosengren, ordförande Film & TV-Producenterna.

Foto: Johanna Frenkel

Film & TV-Producenterna med ordförande Björn Rosengren i spetsen köper inte Public Service-kommitténs betänkande Nya villkor för public service. I remissvaret kräver branschorganisationen tydligare direktiv för SVT:s samarbete med externa producenter.


Ämnen i artikeln:

Tre VännerMeterBalubaBjörn RosengrenStrix

– Vårt krav har hela tiden varit att det bör införas en Code of  Practice, på samma sätt som gäller för BBC. Det skulle ge tydligare  regler för villkoren för produktionsbolagens rättigheter, säger Film  & TV-Producenternas ordförande Björn Rosengren i en kommentar.

Public Service-kommitténs betänkande Nya villkor för public service kom i höst.

Här  underströks bland annat vikten av en sund produktionsbransch för att  säkra en mångfald inom programproduktionen.

Björn Rosengren vänder sig  emot att utredningen föreslår självreglering samt att Regeringen, i  efterhand, ser över hur en sådan självreglering har påverkat externa  producenter:
– Vi kräver nu tydligare direktiv kring villkoren och  tillsynen av dem. Annars blir förslaget tandlöst, säger Björn Rosengren i  en kommentar.

Film & TV-producenterna vill också att  utredningens förslag om ökade krav på redovisning från programföretagen  inkluderar krav på redovisning av såväl extern programproduktion som  programutveckling:
– För en mångfald i programproduktionen och för en  sund produktionsbransch krävs inte bara en hög andel extern produktion,  utan även att konkurrensen om programidéerna och programutvecklingen  långsiktigt säkerställs, säger Björn Rosengren.

Film &  TV-Producenterna är en branschorganisation för film- och  tv-produktionsbolag i Sverige. Organisationen har 116 medlemsbolag som omsätter totalt fyra miljarder kronor - här är exempel Meter, Baluba, Strix och Tre Vänner.

Medlemsbolagen står också för 40 procent av all utveckling och produktion i SVT, enligt Film & TV-Producenterna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.