måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rosengren underkänner Public Service-utredning

Publicerad: 29 januari 2013, 13:57

Björn Rosengren, ordförande Film & TV-Producenterna.

Foto: Johanna Frenkel

Film & TV-Producenterna med ordförande Björn Rosengren i spetsen köper inte Public Service-kommitténs betänkande Nya villkor för public service. I remissvaret kräver branschorganisationen tydligare direktiv för SVT:s samarbete med externa producenter.

Ämnen i artikeln:

Tre VännerMeter TelevisionBalubaBjörn RosengrenStrix

KB

Karl-Johan Byttner


– Vårt krav har hela tiden varit att det bör införas en Code of  Practice, på samma sätt som gäller för BBC. Det skulle ge tydligare  regler för villkoren för produktionsbolagens rättigheter, säger Film  & TV-Producenternas ordförande Björn Rosengren i en kommentar.

Public Service-kommitténs betänkande Nya villkor för public service kom i höst.

Här  underströks bland annat vikten av en sund produktionsbransch för att  säkra en mångfald inom programproduktionen.

Björn Rosengren vänder sig  emot att utredningen föreslår självreglering samt att Regeringen, i  efterhand, ser över hur en sådan självreglering har påverkat externa  producenter:
– Vi kräver nu tydligare direktiv kring villkoren och  tillsynen av dem. Annars blir förslaget tandlöst, säger Björn Rosengren i  en kommentar.

Film & TV-producenterna vill också att  utredningens förslag om ökade krav på redovisning från programföretagen  inkluderar krav på redovisning av såväl extern programproduktion som  programutveckling:
– För en mångfald i programproduktionen och för en  sund produktionsbransch krävs inte bara en hög andel extern produktion,  utan även att konkurrensen om programidéerna och programutvecklingen  långsiktigt säkerställs, säger Björn Rosengren.

Film &  TV-Producenterna är en branschorganisation för film- och  tv-produktionsbolag i Sverige. Organisationen har 116 medlemsbolag som omsätter totalt fyra miljarder kronor - här är exempel Meter, Baluba, Strix och Tre Vänner.

Medlemsbolagen står också för 40 procent av all utveckling och produktion i SVT, enligt Film & TV-Producenterna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev