Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Roy Andersson får Nordiska rådets filmpris

Publicerad: 15 oktober 2008, 08:37

Regissören Roy Andersson och producenten Pernilla Sandström får Nordiska Rådets Filmpris 2008. Prissumman är på runt 450 000 kronor.


Roy Andersson. Foto: Rickard  Kilström

– Utöver äran har priset också en mycket konkret och praktisk betydelse för mig, för det kontanta värdet på priset ger mig en unik möjlighet att skynda på researchen inför och manusarbetet med min nästa film, samt möjligheten att arbeta med nya tekniker, säger Roy Andersson i en kommentar.

Priset delas ut för filmen ”Du levande”. Motiveringen lyder:
I den enastående filmen Du levande fokuserar Roy Andersson på livet, döden och den mänskliga varelsens sköra längtan. Med sin unika visuella stil och narrativa rytm utmanar denna symfoni över utmaningar i vardagslivet våra föreställningar om filmen samtidigt som den får oss att använda våra sinnen på ett nytt sätt. Istället för att berätta en och samma historia på det konventionella lineära sättet består Du levande av noggrant uppbyggda sekvenser från en säregen värld som både är sorgsen och på samma gång rolig på ett surrealistiskt sätt. Dessa humoristiska och tragiska tablåer visar oss från vår bästa sida och från vår värsta, de får oss att skratta och tvingar oss att tänka efter. I korthet påminner Du levande oss om de möjligheter filmen rymmer som medium att ge uttryck för starkt personliga upplevelser.”

”Du levande” hade premiär på filmfestivalen i Cannes förra året. Den utsågs till Sveriges Oscarsbidrag i fjol och tog hem filmpriset Guldbaggen för bästa film, regissör och manus.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.