Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rubriken som Expressen stoppade

Publicerad: 30 januari 2012, 14:54

Rubriken som plockades bort efter kritik på Twitter.

Expressen stoppade sin egen rubrik ”Superjägare ska döda attackbjörnen" efter kritik på Twitter. I stället blev det: ”Experter kallas in – ska döda björnen”. – Jag tycker att vi ska vara försiktiga med förstärkningsord, säger chefredaktören Thomas Mattsson till Resume.se.


I början av 2009 var Resume.se först med att berätta om Expressens nya policy att dra ner på slitna förstärkningsord som exempelvis chock.

I helgen gick dock tidningen över gränsen med rubriken "Superjägare ska döda attackbjörnen" som låg ute på Expressen.se mellan klockan 21 på lördagskvällen till klockan 02 på söndagsmorgonen.

"Jag hade inte sett den på kvällen, men såg senare kritiken på mikrobloggen Twitter och kunde bara hålla med. Så mitt i natten ändrade vi, och inga konstigheter med det. Vi försöker hela tiden förbättra oss, och om läsarna bidrar med förslag tackar vi och tar emot", skriver chefredaktören Thomas Mattsson i sin blogg.

Rubriken ändrades till "Experter kallas in – ska döda björnen".

– Jag tycker att vi ska vara försiktiga med förstärkningsord och, oftast, undvika rubriker som inte bär sig utan formuleringar som "CHOCK-" och "ATTACK-". Vi ska spara det tonläget till de få tillfällen då det är motiverat.

– Det handlar om trovärdighet och om att framstå som rimlig, men man måste samtidigt ha respekt för att rubriker ibland sätta under tidspress och att det därför inte är så dramatiskt att vi ändrar oss på Expressen.se ibland, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Resume.se.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.