Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rune Hauges höga spel

Publicerad: 14 januari 2010, 10:55

Norske rättighetsagenten Rune Hauge försökte under flera veckor i höstas att sälja in en finansieringsplan av Premier League-rättigheterna till nordiska tv-bolag, baserat på ett avtal som inte längre gällde. Det ursprungliga avtalet skrevs mellan Rune Hauge och Alf Hildrum, vd för TV2 Norge – utan att styrelsen för tv-bolaget var informerad.


Ämnen i artikeln:

Jonas ErikssonCanal PlusKentaroTV2 Norge

Rörigheten och rörligheten i sporträttighetsbranschens affärsrelationer överträffar det mesta.
Det har senaste dagarnas turer kring den omstridde norske rättighetsagenten Rune Hauge med önskvärd tydlighet visat.

Hauge har inte bara suttit på ett par stolar under höstens rättighetsaffärer kring Allsvenskan och Premier League. Han har suttit på så gott som samtliga tillgängliga stolar, och även varit avlönad rådgivare på både köpar- och säljarsidan när de nya avtalen skrivits.

Hauge har enligt flera källor till Resumé till och med varit avlönad rådgivare till TV4-ägda Canal Plus under budgivningarna, samtidigt som han fungerat som rådgivare till Svenska Fotbollförbundet.

Hauges uppdrag för Canal Plus går tillbaka till tiden när förra Premier League-avtalet skulle skrivas. Dåvarande ägaren skrev enligt flera källor till Resumé i grunden ett defensivt avtal med Hauge som innebar att han den gången skulle hålla sig borta från Premier League–förhandlingarna mot att han för ett antal år framåt skulle anlitas som rådgivare.

Enligt samma källor var det Peter Liljestrand, dåvarande sportchef på Canal Plus, som skrev avtalet med Hauge.
Samma Liljestrand är i dag ägare till Medge Consulting som för en dryg månad sedan vann budgivningen, och som nu anlitat just Rune Hauge för att sälja Premier League till intressenter i Norden.

Flera källor till Resumé vittnar nu om de höga spel Rune Hauge spelat under hösten inför budgivningen på Premier League.
Med ett avtal med norska TV2 som grund har bland annat försökt sälja in rättigheterna till andra intressenter – ett avtal som senare visat sig sakna giltighet eftersom det redan hävts av TV2.

Avtalet tecknades mellan Rune Hauge och Alf Hildrum, vd för TV2. Det ska enligt källor ha skett utan att styrelsen för TV2 informerades, vilket i dag utöste ett krismöte på den norska kanalen. 

Upplägget skulle fungera som grunden i finansieringsplanen för köpet av rättigheterna till Premier League. Syftet var att komma till ett snabbt avslut på den norska marknaden för att sedan pressa upp priserna på den svenska och danska marknaden.

I avtalet låg också en kickback som innebär att TV2 fick en del av kakan om Rune Hauge kunde förhandla fram priser över vissa nivåer.

I praktiken påminner strategin till stora delar om det tidigare Kentaro-upplägget, där schweiziska rättighetsbolaget Kentaro fungerat som en mellanhand mellan rättighetsägaren och köparen av Svensk Elitfotboll.

Enligt källor till Resumé har både Bonnier/Canal Plus och MTG/Viasat blivit uppvaktade med förslag utifrån norska avtalet, som alltså redan var upprivet.

Jonas Eriksson är vd för Canal Plus. Han säger sig inte vilja kommentera vilka förhandlingar som bolaget är eller varit inblandad i.
– Men jag vidhåller vad jag tidigare sagt. Det finns ingen möjlighet att finansiera rättigheterna till de nivåer som Medge vill betala.

Han vill heller kommentera Canal Plus egen affärsrelation till Rune Hauge, men säger samtidigt:
– Canal Plus har i alla fall aldrig skrivit några sådana avtal med Bonnier som ägare, och skulle heller inte komma på tanken att göra det.

Resumé har sökt ordförande för TV2 Norge för en kommentar om han varit informerad om Hauges och Hildrums avtal.

Hauges höga spel

21/10 Alf Hildrum, vd för TV2 Norge, och rättighetsagenten Rune Hauge ingår ett avtal där TV2 förbinder sig att betala 130 norska kronor/år under tre år.
Det innebär en finansiering till 38 procent av PL-rättigheterna. Resterande 62 procent ska finansieras via avtal med danska och svenska tv-bolag.
I avtalet mellanTV2 Norge och Hauge finns också en konstruktion om en ”kickback” . Den innebär att TV2 Norge är berättigad till 25 procent av beloppet i andra avtal som överstiger 123 miljoner norska kronor.

2/11 utannonseras PL-rättigheterna på nordiska marknaden.

16/11
Alf Hildrum få kalla fötter och vill dra tillbaka avtalet med Rune Hauge. Så sker också. De skriver ett nytt avtal med innebörden att förra avtalet ska hävas.
Enligt källor till Resumè har Alf Hildrum inte informerat sin styrelse om att han vare sig ingått eller hävt några avtal med Rune Hauge. TV2 Norge höll av den anledningen krismöte på onsdagen.

16/11–26/11
Trots att avtalet inte längre gäller, reser Rune Hauge runt och säljer in resterande del av finansieringen till andra intressenter med första avtalet som grund. Han spelar högt och hävdar med andra ord att TV2 Norge redan skulle vara med på båten. Han har samtidigt ett avtal med Canal Plus där han får ersättning för att fungera som rådgivare.

26/11 stängs budgivningen.

9/12 står Medge som vinnare i auktionen

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.