Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rykten om ras

Publicerad: 12 januari 2010, 13:14

Aftonbladet har inte redovisat upplagan sedan september. Internt går det rykten om ett ras neråt 200 000 exemplar på måndagar och att även söndagstidningen tappat stort under hösten. I dag skriver Helin om upplageutvecklingen i sin blogg.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenJan Helin

Hur är upplageutvecklingen för Aftonbladet? Det ryktas internt om ett ras. Tidningen har inte redovisat upplagan sedan september.

I nyhetsintensiva september ökade Aftonbladet upplagan per utgivningsdag med 600 exemplar till 359 700 exemplar, enligt Tidningsstatistik, TS.

På söndagarna ökade upplagan med fyra procent eller 14 500 exemplar till 426 800 exemplar – på vardagarna däremot minskade upplagan med 1 500 exemplar till 349 900.

Men sedan dess har inte Aftonbladet redovisat någon TS-upplaga.

–  En underlåtelsesynd. De siffrorna kommer inom kort, meddelar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i ett kort mejlsvar.

Resume.se har sökt honom vid upprepade tillfällen därefter.

Enligt uppgift till Resume.se går interna rykten om att upplagan rasat ner till 200 000 exemplar på måndagarna, normalt en dålig kvällstidningsdag. Även tappet för Aftonbladet söndag ska vara markant, enligt ryktena.

I dag skriver Helin om upplagan i sin blogg:

”Aftonbladet tappar både i oktober och november cirka 15 000 ex per utgivninsdag enligt TS. Decembersiffrorna är ännu inte klara”.

Konkurrenten Expressen har inte heller TS-redovisat upplagan sedan september. Men det beror på att tidningen väntar på att Aftonbladet ska göra det först, enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

– Marknadsledaren (Aftonbladet) ska redovisa först och sedan redovisar marknadstvåan dagen efter, säger Thomas Mattsson till Resume.se och fortsätter:

– Upplagegapet har minskat 14 av de 15 senaste månaderna, trots Aftonbladets utdelning av "friex" och dramatiska ökning av exempelvis blockabonnemang. Det är tillåtet att göra så enligt TS-reglerna, men det bidrar förstås till att vårt fokus inte är primärt gaputveckling månad-för-månad, utan att successivt vinna riktiga läsare i kiosker och butiker för att på sikt utmana om positionen som Sveriges största dagstidning.

Expressens upplaga per utgivningsdag i september var 283 200. På vardagarna   270 800 (287 300) och på söndagarna med fem procent till 364 300 (384 500) exemplar.

I dag, vid lunchtid, lade Jan Helin ut tabellen med upplagessiffror för oktober och november, i sin blogg. Se nedan.

Aftonbladets nya siffror, släppta i dag:

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.